Bratislavskí mestskí poslanci si skrátili čas na diskutovanie

Bratislavskí mestskí poslanci budú mať na diskusie počas rokovania mestského zastupiteľstva menej času. Takúto zmenu rokovacieho poriadku schválili po niekoľkohodinovej debate. Mestskí poslanci sa rozhodli skrátiť čas diskusných príspevkov či obmedziť počet príspevkov v rámci prerokúvaného bodu. Nové pravidlá budú platiť od 11. apríla.

01.04.2016 13:48
mestske zastupitelstvo, Bratislava Foto: ,
Bratislavské mestské zastupiteľstvo po niekoľkohodinovej diskusii návrh na zmenu rokovacieho poriadku schválilo.
debata

Zmenu pravidiel navrhla na rokovanie trojica mestských poslancov – Milan Jambor, Pavol Bulla a Radoslav Olekšák. Spokojní totiž neboli s dĺžkou diskusií k prerokovávaným bodom, niektoré rozpravy trvajú aj niekoľko hodín. „Dôvodom návrhu je zefektívnenie fungovania mestského zastupiteľstva. Je nemysliteľné, aby sme celý deň rokovali o troch, štyroch bodoch,“ vysvetľoval ešte v januári jeden z predkladateľov, mestský poslanec a starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor.

Poslanci poukazujú tiež na to, že počas tohto volebného obdobia sa nepodarilo včas dokončiť už sedem zasadnutí zastupiteľstiev, tie sa potom presúvali na ďalší termín. Trojica poslancov pripomína, že každé rokovanie stojí radnicu peniaze, podľa poslancov jeden rokovací deň vyjde približne na 7-tisíc eur.

Od apríla podľa nových pravidiel

Po novom budú môcť poslanci, primátor či pozvaní hostia vystúpiť v rámci prerokúvaného bodu len raz a ich vystúpenie nesmie presiahnuť štyri minúty. Požiadať môžu o predĺženie vystúpenia, no dopriate im môžu byť maximálne ďalšie dve minúty. Doteraz mohli poslanci diskutovať v rámci jedného bodu dvakrát po päť minút.

Nový rokovací poriadok upravuje aj spôsob prihlasovania faktických poznámok. Doteraz mali poslanci právo na jednu faktickú poznámku, ktorou reagujú na vystúpenie rečníka. Toto právo poslancom ostáva aj v nových pravidlách, no faktickú poznámku môžu v rámci jedného bodu použiť najviac dvakrát. Na prihlásenie do diskusie budú mať poslanci po novom čas jednu minútu po otvorení rozpravy, potom možnosť prihlásiť sa končí. Ak sa do rozpravy po skončení úvodného slova nikto nehlási, predsedajúci môže rozpravu ukončiť ihneď. Poslanci tiež rozhodli o tom, že v bode Rôzne môžu predkladať len také návrhy, ktoré nemajú dopad na rozpočet mesta.

„Náhubkové pravidlá"

Návrh trojice poslancov sa však nestretol s pochopením niektorých kolegov. Podľa predsedu mestského poslaneckého Bratislavského klubu Jána Budaja takýto návrh obmedzuje poslancov a umlčuje diskusiu. Nazval ho „náhubkovým zákonom“. „Chcete umlčiavať kritiku korupcie? Chcete umlčiavať nás, ktorí sme odmietli zúčastňovať sa na zákulisných dohodách pri delení mestských podnikov?“ pýtal sa v diskusii Budaj.

Jeho klubový kolega, poslanec Ján Hrčka, na protest navrhol, aby poslanci hovorili svoje vystúpenia na jeden nádych. Bratislavskému klubu sa návrh až tak nepozdával, že na protest opustili hlasovaciu miestnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Magistrát