Takto bude vyzerať nové Šafárikovo námestie a nábrežie pri Starom moste

Mestská časť Staré Mesto predstavila víťazné projekty architektonicko-urbanistickej súťaže na riešenie verejných priestorov Šafárikovo námestie a Fajnorovo nábrežie. Realizáciu očakáva začiatkom budúceho roka.

05.04.2016 14:12
debata (20)

Víťazom architektonickej súťaže na Šafárikovo námestie je ateliér 2021 architekti + Labak. Porota za víťaza na projekt pre Fajnorovo nábrežie vybrala francúzsku kanceláriu földeak & bennaceur conseil conception.

zväčšiť Víťazom architektonickej súťaže na Šafárikovo...
safarikovo Víťazom architektonickej súťaže na Šafárikovo námestie je návrh č. 10. z dielne 2021 architekti + Labak - Ing. arch. Peter Lényi; Ing. arch. Ondrej Marko; Ing. arch. Marián Lucký; Ing. Michal Marcinov; Dipl. Ing. Dominika Čerepkaiová; Monika Bočková; Lenka Borecká.

Projekt Šafka z dielne slovenského ateliéru porotu zaujal okrem iného aj tým, že medzi Kačacou fontánou, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, a parkom vytvoril priestor mestského typu, ktorý bude mať viacúčelové využitie. Spevnenú plochu prostého rastra doplnia vyššie stromy. Zmiznúť by tak mala zastávka aj zaparkované autá. Architekti navrhujú ponechať park, pridať detské ihrisko a v budúcnosti komunitnú záhradu pre lokálnych obyvateľov.

V prípade štúdie pre Fajnorovo nábrežie pod Starým mostom vznikne funkčné miesto či už na koncerty alebo iné podujatia. Podľa jeho autorov je príležitosťou vytvoriť modernú a prístupnú promenádu a spojiť mesto s riekou.

Po realizácii oboch projektov vznikne medzi inak samostatne fungujúcimi námestiami od Jakubovho cez Šafárikovo až po nábrežie kultúrna zóna, ktorá môže byť najmä v letných mesiacoch dejiskom podujatí celomestského významu, ako napríklad obľúbený Dobrý trh.

zväčšiť Víťazom architektonickej súťaže na Fajnorovo...
fajnorovo1 Víťazom architektonickej súťaže na Fajnorovo nábrežie je súťažný návrh č. 7. Ing. Boris Hrbáň a f&b cc – Dipl. Ing. arch. Hans-Michael Földeak, M. Sc.; Malia Bennaceur, architecte dplg; Juliette Guichard, architecte hmonp.
zväčšiť Vizualizácia Fajnorovho nábrežia, pohľad k...
fajnorovo2 Vizualizácia Fajnorovho nábrežia, pohľad k Starému mostu.

Podmienky pre zadanie architektonicko-urbanistickej súťaže vzišli z participatívneho procesu, do ktorého mestská časť zapojila odbornú aj laickú verejnosť. O budúcej podobe Šafka či nábrežia pod staronovým mostom diskutovali, oslovovali ľudí priamo na námestí aj prostredníctvom workshopu. „Nechceli sme od stola formulovať nejaké podmienky,“ uviedol vicestarosta Starého Mesta Ľubomír Boháč. Vzniklo tak zadanie, ktoré kládlo dôraz na otvorený priestor, prepojenie námestia s nábrežím či vznik priestoru pre kultúru. Projekt mal primárne riešiť pešiu zónu, cyklodopravu aj zelené plochy. To všetko so zreteľom na históriu miesta.

Oba projekty sú podľa vicestarostu Boháča realizovateľné v krátkom čase. „Aj participatívny proces nám ukázal, že by sme nemali snívať o veľkých veciach, ktoré budú nad rámec rozpočtu mestskej časti. V tomto prípade bolo kritérium reálnosti naplnené,“ dodal.

Stavebné povolenie by mohla mestská časť získať v auguste až septembri a následne vyhlásiť súťaž na zhotoviteľa. Podľa Boháča by sa s revitalizáciou Šafárikovho námestia mohlo začať na jar budúceho roka. V prípade Fajnorovho nábrežia to zrejme potrvá dlhšie. Tento priestor totiž vlastní štátny podnik Verejné prístavy a mestská časť sa so spoločnosťou musí dohodnúť na nájomnej zmluve, ktorá by jej dovolila tento priestor využívať. Rokovania sa podľa vicestarostu už začali.

Výsledky architektonickej súťaže sa nepozdávajú neziskovej organizácii Camera Obskura. Tá navrhovala na Šafárikovom námestí vybudovať galériu venovanú fotografovi Ladislavovi Bielikovi. „Vo víťaznom návrhu naopak nie je vôbec zapracovaný objekt Camera Obskura, ktorý však v územnom pláne zakreslený je,“ uviedla riaditeľka neziskovky Miriam Špániková. Prípadné vybudovanie budovy na mieste zbúraného Landererovho paláca označila za veľký krok späť. V úsilí vybudovať galériu však neplánuje poľaviť.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Staré mesto #Šafárikovo námestie #Fajnorovo nábrežie