Areál Nitrianskeho hradu mení vzhľad za milión eur

Areál Nitrianskeho hradu zmenil vzhľad. Pred vstupom do hradu vyrástol objekt služieb turistom, pribudli nové chodníky, osvetlenie, parkovisko zmenilo povrch z asfaltového na kamenný.

06.04.2016 16:50
Nitra, Nitriansky hrad, Kultúrne pamiatky,... Foto:
Nitriansky hrad.
debata

V súčasnosti reštaurujú historickú pivnicu pod hradným palácom, ktorú čoskoro sprístupnia verejnosti. Reštaurujú hradné múry v Gotickej priekope, schodisko hradnej veže a obnovou prešiel aj prístupový chodník na hrad zo strany mestského parku.

Oprava hradového múru si vyžiadala výstavbu železobetónového múra, ktorý drží násyp a pred ním postavili kamenný múr, ktorý ladí s okolím. Nitrianske biskupstvo získalo na rozsiahlu investíciu zhruba 700-tisíc eur z Nórskych fondov a štátneho rozpočtu, z vlastných zdrojov vynaložilo ďalších 300-tisíc až 350-tisíc eur.

V centre pre turistov bude informačný pult, občerstvenie a toalety, ktoré sprístupnia zvonka aj zvnútra objektu. Okrem nápojov tu budú podávať aj jednoduchšie jedlá.

„Keď k nám v súčasnosti na hrad príde skupina ľudí, za nepriaznivého počasia nemá kde byť, ak sa nechce počas dažďa schovávať v katedrále. Nemáme žiadny iný priestor, kde by sa mohli zhromaždiť,“ povedal ekonóm Biskupského úradu Nitra Martin Štofko.

To sa už čoskoro zmení, nový objekt otvoria najneskôr do konca júna. Kapacita bude zhruba 40 ľudí. V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na časť technológií. „Verím, že najneskôr do konca júna by malo byť všetko urobené, aby sme stihli hlavnú turistickú sezónu,“ povedal Štofko.

Priestor pred hradom s parkoviskom je otvorený už teraz, rovnako turisti už využívajú aj nové chodníky a vyhliadkovú terasu, i keď ich ešte neskolaudovali. Objekt je zahĺbený do zeme, má dve podzemné podlažia, v nižšom sú technológie. Na streche je vyhliadková terasa.

Letné kino aj ochutnávka vína

Hradba za objektom by mala počas letných večerov slúžiť ako premietacia stena, ľudia by mohli sedieť na terase. „Problémom je, že stena je veľmi šikmá a je ťažké nájsť taký projektor, aby sa obraz rovnomerne zaostril,“ hovorí Štofko.

Pivnicu z polovice 13. storočia, ktorá je podľa Štofkových slov najstaršou zachovalou časťou hradného paláca, otvoria pre verejnosť pravdepodobne už tento mesiac. Mala by slúžiť predovšetkým ako miestnosť, kde by sa prezentoval nitriansky región ako oblasť s vinárskou tradíciou s možnosťou príležitostnej ochutnávky vína. Od vyjadrenia hygieny bude závisieť, či sa tu bude môcť podávať aj občerstvenie. „Je to prispôsobené aj na tento účel, je tam pult,“ podotkol Štofko.

Výstavbe objektu pre turistov predchádzal archeologický výskum, v rámci ktorého sa podarilo nájsť románsku hradbu z 11. storočia, ktorá je najstaršou kamennou stavbou objavenou na hrade. Nález takejto mohutnej stavby potvrdzuje význam Nitry, v ktorej sídlili následníci uhorského trónu v 11. – 12. storočí. Hradba zostane nezastavaná, aby ju mohla vidieť aj verejnosť.

„Objem omietok, ktoré sa z tej doby zachovali, je na slovenské pomery naozaj unikátny,“ povedal Štofko. Okrajové časti hradby zachovali, zvyšok dobudovali do pôvodnej výšky. Biskupstvo chce múr ešte stabilizovať.

Objekt pre návštevníkov hradu si bola pozrieť veľvyslankyňa Nórska Inga Magistad, ktorá vyjadrila potešenie, že Finančný mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska podporil významnú historickú pamiatku na Slovensku.

„Som ohromená z toho, čo sa podarilo dosiahnuť. Je to veľmi dobrý projekt, ktorý pomôže zachovaniu dedičstva predkov pre ďalšie generácie,“ uviedla.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Nitra #turizmus #Nitriansky hrad