Chátrajúci kaštieľ v Žarnovici napokon zachraňuje mesto

Osud chátrajúceho dóczyovského kaštieľa v Žarnovici má znova v rukách mesto. Kúpilo ho za 140-tisíc eur a chce z neho urobiť svoju dôstojnú dominantu. Pred viac ako desiatimi rokmi ho pritom predalo zahraničnej firme za 120-tisíc korún, čo je v prepočte asi štyritisíc eur.

19.04.2016 15:00
kastiel, Zarnovica Foto: ,
Schátraný žarnovický kaštieľ kúpilo mesto a bude ho rekonštruovať.
debata

Hradný palác, nazývaný aj Horný kaštieľ, stojí v centre Žarnovice. Opustený už roky chátra a ani zmena majiteľov mu nič zásadné nepriniesla. Obnoviť svoj historický skvost, ktorého korene siahajú až do 15. storočia, sa napokon rozhodla samospráva. Kúpila ho od posledného vlastníka a plánuje v ňom preinvestovať najmenej 800-tisíc eur.

„Už sa viac nedalo len prizerať, ako sa nám pred očami rozsýpa kus našej histórie. Aj v ankete, ktorú sme robili, sa viac ako 90 percent občanov vyjadrilo, aby mesto už konečne dalo túto národnú kultúrnu pamiatku do poriadku. Sme v dobrej finančnej kondícii, tak sme sa do toho pustili," zdôvodňuje kúpu žarnovický primátor Kamil Danko.

Miestni iniciatívu mesta podporujú, hoci niektorým sa nepozdáva veľký rozdiel cien, za ktorú mesto kaštieľ predalo a teraz odkúpilo späť. „Pri predaji sa zrejme prepočítali. Nemali ho ani predávať, lebo je stále ošarpaný. Je načase, že s ním už idú niečo robiť," hovorí Martina Blahová. Za pravdu jej dáva aj Anna Repiská: „Na to, že je to historická budova, ju predali lacno. Ale, čo už, hlavne, že do nej ide mesto investovať, lebo je naozaj v dezolátnom stave."

K súčasnej kúpnej cene dospeli podľa Danka na základe osobných rokovaní s vlastníkom, ktorý kaštieľ získal v dražbe za zhruba 33-tisíc eur a urobil na ňom drobné úpravy. Pôvodne ho mesto predalo španielskej spoločnosti, ktorá ho chcela prebudovať na hotel. Plánované zámery a dohody nedodržala, a tak sa napokon historický objekt ocitol na dražbe.

To, že teraz kúpili kaštieľ niekoľkonásobne drahšie, ako ho kedysi predali, primátor prisudzuje predchádzajúcemu vedeniu mesta. „Predali ho za tú istú cenu, za akú ho kúpili od štátu, teda za 120-tisíc korún. Udialo sa to na tom istom zastupiteľstve. Mesto sa v podstate zahralo na priekupníka s nehnuteľnosťami a nevyšlo mu to. Je to ich zodpovednosť," konštatuje Danko.

Schátraný kaštieľ v Žarnovici. Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
kastiel, Zarnovica Schátraný kaštieľ v Žarnovici.

Vtedajší primátor Dušan Gréger tvrdí, že cena sa odvinula s prihliadnutím na vysoké investície do rekonštrukcie, ktoré španielska firma v tom čase odhadovala na 60 až 80 miliónov korún (asi 2 až 2,6 milióna eur). „Predávali sme to v dobrej viere a s dobrým úmyslom, pričom sme sa opierali o pozitívne skúsenosti s Dolným kaštieľom. Tiež sme ho predali súkromníkovi a on ho zrekonštruoval. Mrzí ma, že to takto nebolo aj v prípade Horného kaštieľa," uviedol.

Mesto si v prvej fáze vzalo úver 300-tisíc eur. „Z neho sme zaplatili kúpnu cenu a teraz čakáme na výpis z listu vlastníctva z katastra. Len čo ho budeme mať, zvyšnú časť úveru použijeme na odstránenie havarijného stavu, teda na opravu strechy a odvodnenie stavby a pozemku," približuje Danko.

Uchádzať sa chcú aj o granty z nórskych či zo švajčiarskych fondov. „Ak sa nám to nepodarí, sme pripravení financovať rekonštrukciu z vlastných zdrojov s tým, že by sme si vzali ďalší úver okolo 500-tisíc eur," dodáva primátor. Tento rok plánujú riešiť havarijný stav, do rekonštrukcie by sa chceli pustiť na budúci rok.

V obnovenej kultúrnej pamiatke mienia umiestniť stálu historickú expozíciu, ktorá návštevníkom priblíži dejiny mesta a okolia, reprezentačné a obradné priestory, knižnicu. V exteriéri by mohla byť aj štýlová kaviareň.

Nádej na záchranu a obnovu žarnovickej dominanty potešila aj pamiatkarov. „Kaštieľ samotný vo väzbe na svoje prostredie je jedinečný nielen pre Žarnovicu, ale aj široké okolie. Je symbolom mesta a jeho historickou dominantou," uviedla Jarmila Maršálková z Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kaštiel #obnova #Žarnovica