Bratislavský dopravný podnik má všetkých 60 nových električiek

V bratislavských uliciach už jazdí väčšina zo 60 nových električiek, ktoré Dopravný podnik Bratislava (DPB) nakúpil z eurofondov. Z dodaných električiek je už v prevádzke 30 obojsmerných a 26 jednosmerných vozidiel. Zvyšné štyri ešte čakajú na vybavenie potrebnej dokumentácie, do premávky by sa mali zaradiť najneskôr do konca apríla.

20.04.2016 09:47
jednosmerná električka, obojsmerná električka,... Foto: ,
Prvé dodané električky jazdia v bratislavských uliciach už takmer rok a pol, za ten čas už najazdili viac ako jeden milión kilometrov.
debata (3)

Kúpou nových električiek Dopravný podnik Bratislava obnovuje zastaraný vozopark. Vozidlá začal podnik nakupovať ešte v roku 2013 za bývalého vedenia, prvé nové električky prišli do Bratislavy v novembri 2014. „Teší nás, že s príchodom poslednej 60. novej električky sme znížili prevádzkový vek vozidiel z 23 rokov na 12 rokov. Proces obnovy vozidlového parku je procesom kontinuálnym, chceli by sme v ďalšej modernizácii pokračovať aj v kontexte s dokončením II. etapy električkovej trate do Petržalky,“ uviedol nový predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Milan Urban.

Prvé dodané električky jazdia v bratislavských uliciach už takmer rok a pol, za ten čas už najazdili viac ako jeden milión kilometrov, dopĺňa Václav Petr, projektový manažér spoločnosti Škoda Transportation, ktorá dodala nové električky do Bratislavy. Dopravný podnik Bratislava verí, že nové vozidlá prilákajú cestujúcich do verejnej dopravy.

"Vozidlá ponúkajú dostatok miesta až pre 350 cestujúcich, klimatizáciu, výklopnú plošinu pre cestujúcich so zníženou pohyblivosťou, prehľadný audiovizuálny, informačný a kamerový systém a tiež zariadenie pre hlasovú komunikáciu medzi nevidiacimi cestujúcimi a vodičom,“ cituje DPB obchodného riaditeľa Škoda Transportation Jaromíra Jelínka.

Jednosmerné a obojsmerné električky dodáva do Bratislavy spoločnosť Škoda Transportation. V minulom roku do vozoparku pribudlo 45 nových električiek – 15 jednosmerných a 15 obojsmerných s využitím opcie na 15 ďalších obojsmerných vozidiel. Nové električky za 115,3 milióna eur kúpil DPB v rámci Operačného programu Doprava 2007–2013, z toho Európska únia prispela 93,1 milióna eur. Dopravný podnik využil aj opciu na nákup ďalších 15 jednosmerných električiek. Dodatok na ďalšie jednosmerné električky DPB podpísal ešte v októbri 2014 a na ich financovanie sa uchádzal o príspevok z pripravovaného operačného programu Infraštruktúra 2014–2020, ktorý je nástupcom pôvodného Operačného programu Doprava.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #električka #DPB