Deň Zeme sa blíži, v Bratislave bude živá reťaz aj upratovanie

Proti neuváženému výrubu stromov a ničeniu riek, mokradí a ďalších ekosystémov je zameraná protestná akcia ochranárov prírody s názvom Víkend (nielen) pre Sihoť, ktorá sa symbolicky uskutoční v piatok, na Deň Zeme.

20.04.2016 16:27
luhy, Dunaj, rieka, voda, les, Foto: ,
Národný park Donau-Auen. Ilustračná snímka.
debata

Akcia je súčasťou širšieho konceptu oživenia projektu Národného parku Podunajsko, vyhlasovania najcennejších území za národné prírodné rezervácie ako aj celoslovenskej kampane Za živé rieky zameranej na ochranu riek a vôd.

„Musíme byť rýchlejší ako drevorubači a developeri,“ píšu v pozvánke organizátori Iniciatíva Bratislava má hlas, Iniciatíva za živé rieky a čistú vodu, Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja, občianske združenie Ochrana prírody Podunajska, Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny a Združenie Slatinka.

Víkend (nielen) pre Sihoť sa začne v piatok 22. apríla v záhrade Vodárenského múzea na Riviére v Bratislave o 16:00 Hyde Parkom ku Dňu Zeme. Nasledovať bude ľudská Živá reťaz za záchranu (nielen) ostrova Sihoť. Účastníkov bude sprevádzať muzika Doroty Nvotovej a odhalenie umeleckého artefaktu maliara Fera Guldana. Akcia bude pokračovať aj cez víkend, napríklad diskusiami a zberom podpisov pod prebiehajúce environmentálne petície.

Dobrovoľníci budú čistiť Chorvátske rameno

Dobrovoľníci sa môžu aj tento rok zapojiť do čistenia Chorvátskeho ramena v Petržalke, a to v piatok 22. apríla od 9:00. Ako informuje samospráva na svojej internetovej stránke, ide už o 20. ročník tejto akcie. “Zmenou oproti minulým rokom je pridanie piateho stanovišťa pod Dolnozemskou ulicou, odkiaľ sa bude postupovať smerom k Medissimu," prezradila vedúca oddelenia životného prostredia petržalského miestneho úradu Zuzana Juhásová. Chorvátske rameno budú dobrovoľníci čistiť aj popri uliciach Mlynarovičova, Jungmannova a pri Technopole. Potápači vyčistia koryto ramena v okolí premostenia na Antolskej ulici. Organizátori zabezpečia vrecia, rukavice aj náradie.

Nepotrebné elektrospotrebiče na ekologickú recykláciu Petržalčanom bezplatne odvezú v sobotu 14. mája. Záujemcovia môžu najneskôr do stredy 11. mája kontaktovať Miestny úrad mestskej časti Bratislava – Petržalka osobne počas stránkových dní, telefonicky alebo e-mailom a nahlásiť druh a počet spotrebičov, meno, adresu a kontakt. Zoznam telefónnych čísel a e-mailových adries zodpovedných pracovníkov nájdu obyvatelia na oficiálnej internetovej stránke mestskej časti. V deň zberu treba do 8:00 vyložiť spotrebiče do vchodu bytového domu alebo za bránu rodinného domu.

Dúbravku budú na Deň Zeme upratovať aj úradníci

V bratislavskej mestskej časti Dúbravka sa bude na Deň Zeme upratovať. Ruku k dielu priložia úradníci miestneho úradu na čele so starostom Dúbravky Martinom Zaťovičom a jeho zástupcom Ľubošom Krajčírom. Úradníci budú v piatok čistiť ulice, chodníky, kontrolovať nelegálne skládky, kontajnerové stojiská či ihriská.

Do upratovania a skrášľovania Dúbravky sa môžu zapojiť aj obyvatelia. Stačí sa prihlásiť na oddelení územného rozvoja a životného prostredia na miestnom úrade. Vrecia na odpad budú k dispozícii na vrátnici dúbravského úradu na Žatevnej ulici 2. Po upratovaní treba na oddelení územného rozvoja a životného prostredia Dúbravky oznámiť, kde sa nachádzajú vrecia s odpadom a mestská časť zabezpečí ich odvoz. Do upratovania sa zapájajú aj dúbravské materské, základné a stredné školy či dúbravskí seniori. Spoločnými silami už skrášlili napríklad predzáhradku miestneho úradu.

Snahu obyvateľov skrášliť svoje okolie dúbravský úrad aj ocení. Stačí, aby obyvatelia odfotili svoje okolie pred upratovacou brigádou a po nej a tieto fotografie poslali na e-mailovú adresu tlacove@dubravka.sk. Tých najšikovnejších a najusilovnejších mestská časť ocení.

debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Sihoť #Deň Zeme