V hmyzom hoteli hostia nemusia platiť

Nie je tam recepčná, nosič batožiny ani kuchár. Dvere sú vždy otvorené a hostia dnu i von chodia podľa ľubovôle. Za pobyt neplatia. Hotel, ktorý postavili v Lučenci, je iný, než na aké sme zvyknutí.

21.04.2016 16:00
Ľudmila Lacová, hotel, hmyz Foto: ,
Riaditeľka školy Ľudmila Lacová.
debata (1)

Najmä v tom, že nie je určený ľuďom, ale hmyzu. O tom, že ho čaká komfortné prostredie, svedčia štyri hviezdičky na jeho priečelí. Takýto nezvyčajný hotel vyrástol v areáli Základnej školy na ulici Vajanského v Lučenci.

Škola je roky známa vzťahom k prírode, preto kladie dôraz na oblasť environmentalis­tiky. „Príroda je moja srdcovka. Treba robiť všetko pre jej záchranu. Pretože ak zničíme seba, zničíme aj ju,“ zdôrazňuje riaditeľka školy Ľudmila Lacová, ktorá prišla s nápadom vybudovať v ich areáli hotel pre hmyz. Sama hovorí, že prírodu si likvidujeme chemickými postrekmi, ktoré majú tragické dosahy aj na hmyz. A to nielen škodlivý, ale aj pre ľudstvo prospešný. Preto ho treba chrániť. Aspoň malej časti prospešného hmyzu sa rozhodli pomôcť.

Praktická výučba o prírode sa v škole neučí v... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
hotel, hmyz, lučenec Praktická výučba o prírode sa v škole neučí v triedach, ale vonku.

Informácie o hmyzom hoteli objavila riaditeľka na internete. Tam sa dozvedela, že podobné hotely sú v zahraničí a jeden dokonca aj u nás. V areáli bývalej elektrárne v Piešťanoch, kde ho postavili miestni ochranári. Od inšpirácie nebolo ďaleko ku skutku a hotel bol čoskoro na svete. „Nákup materiálu na jeho postavenie i výrobu skeletu z dreva sme financovali z nášho rozpočtu. Stálo to asi 150 eur. Jednotlivé ,izby‘ hotela už dotvárali učiteľky technickej výchovy s pomocou žiakov. Hoci je už hotový a má aj prvých obyvateľov, oficiálne ho otvoríme na Deň Zeme, ktorý si pripomenieme v piatok 22. apríla,“ konštatuje Lacová.

Učiteľky Ľubica Morková a Monika Gyenesová vybavili izby prírodným materiálom, ktorý je obľúbený v prirodzenom prírodnom prostredí užitočného hmyzu. Je tam spráchnivené navŕtané drevo, slama či seno. Podmienky sú nastavené tak, aby sa hotel stal domovom hmyzu, ako je včela, kutavka, ucholak, zlatoočka, lienka a bystruška. Všetky tieto druhy sú známe tým, že prírode pomáhajú ako predátory likvidáciou hmyzích škodcov.

„Škola si od ich prítomnosti sľubuje, že si budú hľadať potravu v prostredí, kde praktizujeme environmentálnu výchovu a kde sa tiež vyskytujú škodcovia. Zatiaľ ešte hotel veľa obyvateľov nemá, no tí budú pribúdať súbežne s rozvíjajúcim sa vegetačným obdobím. Nuž a tento hmyzí hotel nebude u nás jediným. V budúcnosti chceme budovať ďalšie, menšie, v iných častiach nášho areálu,“ poznamenala Lacová.

Žiaci pomáhajú pri úprave okolia. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
žiaci, lučenec, hmyz, hotel Žiaci pomáhajú pri úprave okolia.

Učiteľka environmentálnej výchovy Beáta Banášová hovorí, že hmyzí hotel bude slúžiť aj na zážitkovú výchovu žiakov v prírode. Uvidia, aké druhy hmyzu v ňom žijú i ako vyzerajú. „Bude našou praktickou učebnou pomôckou pri predmetoch a témach, týkajúcich sa prírody,“ zdôraznila Banášová. Škola však na takéto účely nebude mať vo svojom areáli len hmyzí hotel. Ten len doplní už existujúce environmentálne aktivity, vďaka ktorým získala certifikáty Zelená škola, Modrá škola i Prírodná záhrada.

Riaditeľka Lacová vysvetľuje, že v rozľahlom areáli majú vysadených tristo rôznych stromov a kríkov, majú tam jazierka, skalky, bylinkovú špirálu, zážitkový chodník, miesta pre sadenice liečivých i záhradných rastlín. Ďalej arborétum, skleníky, živý plot či pergolu a altánok, ktorý slúži aj ako vysunutá trieda, keď žiaci preberajú prírodné témy. Vo vonkajšom jazierku i vo vnútorných akváriách majú aj ryby a vodné korytnačky. No a na dvoch vysokých tujach medzi budovami s obľubou sedávajú sovy. Narátali ich tam devätnásť. Kým väčšina tam prilieta i odlieta, pre jednu sovu sa toto miesto stalo jej trvalým domovom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #hmyz #príroda #hotel