Výruby ohrozujú aj ďalšie lesy pri Bratislave, varujú ochranári

Štátne lesy plánujú počas nasledujúcich desiatich rokov rozsiahle výruby stromov v okolí Bratislavy napríklad v Pečnianskom lese, v Chránenom areáli Jarovská Bažantnica alebo v ochrannom pásme vodného zdroja Rusovce – Ostrovné lúčky.

25.04.2016 15:01
ostrov sihoť Foto: ,
Bratislavský dunajský ostrov Sihoť.
debata (5)

„V mnohých prípadoch majú byť ťažbou zničené 80– až 95-ročné prirodzené lužné lesy. Ide o biotopy európskeho významu a chránené územia, ktoré by aj podľa zákonov Slovenska mali ostať zachované,“ upozorňuje Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ). Lesy SR preto žiada o prehodnotenie Programu starostlivosti o les (PSL) pre Lesný celok Bratislava pre obdobie rokov 2016–2025, ktorý je v súčasnosti v procese schvaľovania.

Tento nový plán totiž podľa združenia prináša negatívne zásahy, ktoré budú znamenať nenávratnú likvidáciu viacerých cenných lesov v okolí Bratislavy. „Program starostlivosti o les sme podrobne preštudovali a spolu s pracovníkmi Štátnej ochrany prírody SR sme vytvorili pripomienky, ktoré umožnia pri obhospodarovaní lesov zohľadniť podmienky ochrany prírody, zdravého životného prostredia a čistej pitnej vody pre obyvateľov Bratislavy,“ uvádza združenie.

Sihoť, Pečniansky les, Biskupické luhy…

Lesy v okolí Bratislavy by mali podľa BROZ v prvom rade plniť funkciu ochrany vody a pôdy, udržovať zdravú klímu v okolí mesta a poskytovať rekreáciu. Na viacerých plochách tieto lesy priamo susedia s husto obývanými sídliskami (Sihoť, Pečniansky les, Územia európskeho významu Biskupické luhy, Bratislavské luhy a Ostrovné lúčky).

Vzhľadom na pomerne nízke zastúpenie zelene v obytných zónach je blízkosť zachovalých lesov nenahraditeľná, pretože znižuje prašnosť vzduchu, tlmí extrémne horúčavy a suchá počas letného obdobia. „Objem ťažby ako aj spôsob jej realizácie navrhovaný v Programe starostlivosti o les bude mať významný negatívny vplyv na plnenie týchto funkcií,“ uvádza sa v pripomienkach k dokumentu, ktoré BROZ zaslalo Okresnému úradu v Bratislave so žiadosťou prehodnotiť plánovanú úroveň celkovej ťažby dreva v lesoch spravovaných Lesmi SR.

Jedineční lužné lesy

Bratislavské lesy v správe Lesov SR boli v minulosti zaradené do kategórie Lesy osobitného určenia, v novom PSL je však už väčšina týchto lesov zaradená do kategórie Hospodárske lesy. BROZ žiada Okresný úrad, aby opätovne zaradil všetky lesy na území mesta Bratislava pod Lesy osobitného určenia. Argumentuje, že lužné lesy sú jedným z najohrozenejších biotopov nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe.

V okolí Bratislavy sa nachádzajú jedny z posledných zachovalých zvyškov Dunajských lužných lesov na Slovensku. V mnohých prípadoch ide o vyše 90-ročné porasty, v ktorých Lesy SR navrhujú v niektorých prípadoch dokonca holoruby. „Takýto zásah bude mať jednoznačne za následok zničenie biotopov európskeho významu, čo je v priamom rozpore so zákonom ako aj so Smernicou EÚ o biotopoch, ktorej dodržiavanie je súčasťou záväzkov Slovenska,“ konštatuje BROZ. Združenie tiež varuje, že v dôsledku ťažby dreva dochádza tiež k rýchlemu šíreniu inváznych rastlín, ktoré následne ničia prirodzené biotopy.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výrub #štátne lesy #BROZ