Olympiáda ukázala, čo dokážu stredoškoláci v elektrotechnike

Polroka pracoval na projekte autonómneho vozidla. Začal ešte ako deviatak na základnej škole a projekt dokončil v prvom ročníku na Strednej odbornej škole technickej v Humennom. A potom s ním Matúš Fedorčák vyhral celoslovenskú elektrotechnickú olympiádu, do ktorej sa prihlásilo 260 stredoškolákov.

25.04.2016 15:36
Matúš Fedorčák, autonómne vozidlo Foto: ,
Matúš Fedorčák zvíťazil s projektom autonómneho vozidla.
debata

„Je to poloautomatické autonómne vozidlo. My ho riadime a hovoríme mu, čo má robiť. A ono nám do toho zasahuje na základe toho, ako veľmi mu to dovolíme,“ predstavuje projekt študent Matúš Fedorčák. Na projekte pracoval aj s tým, aby spestril a zjednodušil prácu vo väčšine oblstí ľudského života. Prototyp vozidla nie je len „hračkou“ ale môže nájsť uplatnenie pri výučbe či v priemysle. „Napríklad vojenská technika – ak by boli priestory, ktoré sú zamínované alebo chemicky napadnuté, tak nemusíme ohrozovať život vojakov a chemikov. Ale pošleme tam autonómne vozidlo, ktoré dokáže zisťovať, čo sa tam deje,“ približuje Matúš Fedorčák.

O elektrotechnickú olympiádu, ktorej finále bolo v apríli v Žiline prejavilo záujem vyše dvesto stredoškolských tímov. „Pre tých chlapcov, ktorí sú šikovní a majú záujem o tieto veci, tak je to vhodná forma prezentácie a ukázania toho, čo v nich je,“ mieni učiteľ zo Strednej odbornej školy technickej v Humennom Miroslav Kalanin.

Podpora mladých talentov a propagácia elektrotechniky ako atraktívneho odvetvia pre štúdium boli cieľom elektrotechnickej olympiády. „Vnímame úroveň slovenského stredného a základného školstva dosť problematicky. Myslíme si, že nie je na dostatočne vysokej úrovni. Preto by sme takouto cestou chceli pomôcť nášmu školstvu, aby vychovávalo takýchto šikovných ľudí. Tie znalosti, ktoré na olympiáde preukázali svedčia o tom, že sa môžu ďalej rozvíjať,“ uviedol Vladimír Ondrovič, prezident Zväzu elektrotechnického priemyslu.

Účastníci finále elektrotechnickej olympiády so... Foto: ARCHÍV ŽILINSKEJ UNIVERZITY
elektrotechnická olympiáda Účastníci finále elektrotechnickej olympiády so svojimi projektami.

Zväz olympiádu zorganizoval spolu so Žilinskou univerzitou. Porota hodnotila aj technický talent, kreativitu aj spôsob prezentácie. „Mali sme 260 uchádzačov o toto ocenenie. Nakoniec sme hodnotili desať. To boli vynikajúci mladí ľudia, ktorí majú úžasnú šancu byť v živote úspešní, ak sa dostanú na správne miesta,“ poznamenal Milan Dado, rektor Elektrotechnickej fakulty Žilinskej univerzity.

Druhí za Matúšom Fedorčákom skončili Michal Trnka, Matej Sedláčko a Viliam Pavela zo SOŠ elektrotechnickej v Žiline, ktorí riešili problematiku malej veternej elektrárne a tretie miesto získal Michal Bender zo SOŠ v Košiciach s projektom airsoftový chronometer. Získali finančné i vecné ceny.,,Dvere im otvárajú aj významné elektrotechnické spoločnosti, v ktorých môžu študenti absolvovať stáž," doplnila hovorkyňa univerzity Katarína Gečová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #autonómne vozidlá