Považskobystrickí poslanci získali viac právomocí

Každý mestský poslanec v Považskej Bystrici má voľný prístup na rokovanie otvorenej dozornej rady všetkých mestských spoločností. Volení zástupcovia občanov tak získali viac právomocí, aby mohli kontrolovať, ako tieto firmy nakladajú s peniazmi.

27.04.2016 15:00
Považská Bystrica Foto:
Ilustračné foto.
debata

Otvorené dozorné rady mestských spoločností, na ktorých môžu byť prítomní všetci poslanci 25-členného zastupiteľstva, budú v Považskej Bystrici zvolávať minimálne raz do roka. Prvé takéto rokovanie sa uskutoční 19. mája vo firme Mestské športové kluby.

„Rokovania zvoláme do sídiel jednotlivých spoločností, aby boli k dispozícii ich konatelia aj odborní pracovníci. A hlavne, aby si zástupcovia občanov mohli pozrieť každý dokument, ktorý by ich zaujímal. Tu nie je vôbec čo tajiť, každý poslanec a cez neho každý obyvateľ mesta by mal vedieť o hospodárení mestských spoločností úplne všetko,“ vyhlásil Karol Janas (Smer), primátor Považskej Bystrice.

Takýto spôsob verejnej kontroly sa bude týkať Mestských športových klubov a Mestských lesov, ktoré sú 100-percentnými dcérskymi spoločnosťami mesta. V Považskej Bystri pôsobí aj PX Centrum, čo je príspevková organizácia mesta, ktorá nemá dozornú radu. Stretnutia s poslancami tu budú priamo v sídle tejto organizácie. Magistrát sa na podobnom prístupe dohodol aj s Mestskou dopravnou spoločnosťou, čo je akciovka s 34-percentným podielom mesta. Poslanci sa budú môcť zúčastniť aj na jej otvorenej dozornej rade a dostanú k dispozícii všetky dokumenty, ktoré sa týkajú fungovania tejto spoločnosti.

Postup Považskej Bystrice je na Slovensku ojedinelý. Riaditeľka Ústavu verejnej politiky Univerzity Komenského v Bratislave Emília Sičáková-Beblavá ho považuje za nevyhnutný pre zvyšovanie transparentnosti rozhodovania v mestských firmách na celom Slovensku.

„Je to krok správnym smerom. Nepoznám inú samosprávu, ktorá by sa takto otvárala širšej kontrole, uvidíme, či tento príklad budú nasledovať aj inde. V slovenskom kontexte správania sa samospráv je ešte veľa práce, kde sa s transparentnosťou dá hýbať dopredu,“ povedala Sičáková-Beblavá.

Je bežným inštitútom, že sa raz za rok prerokuje v mestskom zastupiteľstve výročná správa takýchto podnikov s majetkovou účasťou mesta, ale aby poslanci priamo mohli prísť na rokovanie dozorných rád, s tým som sa ešte nestretol.
Ivan Rončák, politológ

Novinku privítali aj opoziční poslanci v mestskom zastupiteľstve, ktorí vravia, že doteraz im chýbali informácie o hospodárení mestských spoločností. Poslanec Andrej Péli je členom finančnej komisie a poukazuje na to, že neraz opätovne žiadal o sprístupnenie dokladov, ale sa ich nedočkal. Preto víta každý krok, ktorý pomôže informovať Považskobystri­čanov, ako sa narába s verejnými financiami.

„Musíme si počkať, čo to prinesie v praxi. Ak tam máme byť len v pozícii nejakého diváka bez potrebných podkladov, tak to situáciu nevyrieši. Na druhej strane, ak budeme disponovať podkladmi, kde budú podrobne zachytené finančné operácie, tak to pomôže transparentnosti,“ povedal Andrej Péli (nezávislý).

Politológ Ivan Rončák pripomína, že kontrolná právomoc patrí medzi základné úlohy mestského zastupiteľstva a považskobystrické riešenie umožní poslancom ako zástupcom verejnosti priamo a efektívne kontrolovať majetkové podiely mesta v jednotlivých obchodných spoločnostiach.

„Je bežným inštitútom, že sa raz za rok prerokuje v mestskom zastupiteľstve výročná správa takýchto podnikov s majetkovou účasťou mesta, ale aby poslanci priamo mohli prísť na rokovanie dozorných rád, s tým som sa ešte nestretol,“ dodal Ivan Rončák.

Na otázku Pravdy, či sa na otvorenom rokovaní dozornej rady niektorej považskobystrickej mestskej organizácie budú môcť zúčastniť aj radoví občania, primátor odpovedal, že to nevidí ako priechodnú možnosť.

„Sú to obchodné spoločnosti, kde sa preberajú aj veci, ktoré podliehajú obchodnému tajomstvu. Vôbec sa nebránime tomu, aby občania konzultovali s poslancami, ktorí sú priamo členmi dozorných rád. Ak by požadované informácie od poslancov nezískali, môžu sa obrátiť na mestský úrad alebo priamo na mňa, a my poskytneme všetky informácie, ktoré nepodliehajú obchodnému tajomstvu,“ prisľúbil Karol Janas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #Považská Bystrica #dozorné rady #mestské spoločnosti