Olympijská štafeta odštartovala z Martina

Slovenskú olympijskú štafetu nezabrzdil ani vytrvalý dážď, ktorý v stredu sprevádzal rozhorenie olympijského ohňa. A dážď neprekážal ani Michalovi Martikánovi, ktorý oheň zapaľoval. Bolo to pre neho skôr symbolické.

28.04.2016 15:00
Olympionici, štafeta, Martin Foto: ,
Olympionici so štafetou, ktorú zapálili pri pamätníku olympionikov na Národnom cintoríne v Martine.
debata

„Som rád, že prší a som ako doma vo vode,“ poznamenal päťnásobný olympijský medailista vo vodnom slalome a národný ambasádor štafety Rio 2016.

Štafeta odštartovala 100 dní pred začiatkom olympijských hier v brazílskom Riu. „Verím, že tak ako dnes nezastavil dážď oheň, tak nezastaví nikto našich športovcov a bude sa im dariť v Riu,“ dodal Martikán. Do Ria nepôjde, no športovcom bude držať palce. Medailové úspechy si netrúfol odhadnúť. „Máme športovcov, ktorí sú najlepší na svete, ale niekedy v tých pretekoch to nemusí tak dopadnúť a ukázať sa, ale určite im budeme držať palce,“ povedal.

Štafetu od Michala Martikána pre región Turiec odpálila atlétka a olympionička Lucia Hrivnák Klocová. Športovcom, ktorí sa tak ako ona pripravujú na olympiádu, zaželala hlavne zdravie. „Myslím si, že keď to zdravotne každý športovec "ukočíruje“, tak naozaj môže byť pripravený na dobré výsledky. Takže každému športovcovi želám, aby tých 100 dní vydržal, natrénoval, doladil formu, detaily, ktoré potrebuje, a hurá na to," mieni atlétka.

Olympionici Lucia Hrivnák Klocová a Michal... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Lucia Hrivnák Klocová, Michal Martikán Olympionici Lucia Hrivnák Klocová a Michal Martikán s martinskými školákmi pred pamätníkom olympionikov, odkiaľ slovenská olympijská štafeta odštartovala do slovenských regiónov.

Oheň športovci zapálili pri Národnom pamätníku olympionikov, ktorý je už dva roky súčasťou Národného cintorína v Martine. Pamätník tvorí päť obrovských žulových okruhliakov, medzi ktorými horí oheň a ktoré sú usporiadané ako olympijské kruhy na horizontálnej ploche. Medzi nimi sú rozmiestnené na dlaždiciach zlatej, striebornej a bronzovej farby mená olympijských medailistov. „Kde inde by to malo začať, odovzdávanie toho odkazu, ako práve tu. Aj keď je to len symbolický pamätník. Nik z olympionikov nie je tu pochovaný priamo. Ale je to miesto, ktoré naozaj slúži predovšetkým takémuto odkazu,“ povedal prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár.

Do štafety je zapojených 21 olympijských klubov po celom Slovensku a putovať bude regiónmi do 23. júna, keď na Medzinárodný deň olympijského výboru vyvrcholí v Bratislave. Regionálne aktivity budú prioritne zamerané na deti a mládež. „Je to symbolické aj pre deti. Uvedomia si, že olympiáda je naozaj niečo najvyššie, čo športovec môže v kariére dosiahnuť a dosiahnuť výsledok, ktorý si pamätajú aj tí, ktorí sa športu nevenujú,“ povedala Lucia Hrivnák Klocová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Martikán #Olympijský oheň #Rio 2016 #štafeta