Prvú slovenskú družicu pripravujú na cestu do vesmíru

Prvá slovenská družica onedlho odštartuje do vesmíru, aby zachytávala signály z vesmíru. V týchto dňoch ju previezli do Holandska, kde ju spolu s ďalšími podobnými družicami integrujú do vypúšťacieho kontajnera.

30.04.2016 10:00
družica, Jakub Kapuš Foto: ,
Prvá slovenská družica nie je veľká, ale výsledky jej práce by mohli byť pre vedcov zaujímavé, vraví Jakub Kapuš, šéf Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.
debata (3)

Kontajner potom dopravia do USA, kde ho namontujú na raketu a približne dva mesiace bude čakať na štart.

Pred odchodom zo Slovenska bola družica v laboratóriu, kde ju kúsok po kúsku kontrolujú technici. „Mali sme veľmi dlhý zoznam toho, čo tesne pred odovzdaním treba skontrolovať. Naši technici v laboratóriu bod po bode kontrolovali všetky senzory, kalibrovali ich, pozerali, či sú správnou silou utiahnuté matky, jednoducho robilo sa finálne čistenie družice. Je toho veľa, nemohli sme nič zanedbať, pretože každá drobnosť môže znamenať, že družica sa neozve, a to by nás veľmi mrzelo,“ povedal Jakub Kapuš, predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity, ktorý je lídrom projektu vývoja slovenskej družice. Model družice predstavil minulý týždeň na Trenčianskych robotických dňoch, medzinárodnej súťažnej prehliadke nadšencov robotiky.

Na projekte družice nazvanej skCube spolupracuje okrem tejto organizácie Žilinská univerzita, Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach a približne 20 technologických partnerov, ktorí prispeli buď svojimi technológiami, alebo finančne. Družica je čisto slovenský výrobok, tento tím ju od základu navrhol, naprogramoval, zmontoval, všetky jej komponenty sú vymyslené a vyrobené na Slovensku. Jej cenu ťažko určiť, pretože množstvo prác urobili ľudia zadarmo. Jakub Kapuš odhaduje, že výroba takejto družice by stála približne milión eur, slovenský tím ju dokázal skompletizovať približne za tretinu tejto sumy.

Družica nie je veľká, má tvar kocky s hranou 10 centimetrov a hmotnosť približne jeden kilogram. Po vypustení do vesmíru sa z každej strany vysunú asi 20-centimetrové antény a družica začne vysielať. Okolo Zeme bude lietať rýchlosťou 28¤000 km za hodinu, planétu obletí za 90 minút. Do malej kocky sa musia zmestiť všetky potrebné systémy, napríklad palubný počítač, vysielač, zdroje napájania, senzory. A musí prežiť mimoriadne extrémne podmienky pri štarte rakety, keď vznikajú obrovské vibrácie.

„Je to niečo podobné, ako keby ste hodili mobil do práčky, tú pustíte a mobil to musí prežiť. Vo vesmíre je vákuum, sú tam obrovské výkyvy teplôt, raz plus 100 stupňov, raz mínus 100 stupňov Celzia, okrem toho aj radiácia, a to všetko musí elektronika zvládnuť,“ vraví šéf Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.

Okrem iných úloh sa družica zameria na unikátny vedecký experiment. Bude sledovať nepoznané javy vo vysokej atmosfére na veľmi nízkych frekvenciách, od troch do 30 kilohertzov. Vo výške 80 až 100 kilometrov nad zemou sa dejú rôzne javy, napríklad nadoblačné blesky. Ľudia o nich vedia, že tam sú, ale zatiaľ nepoznajú pôvod ich vzniku, predpokladajú, že nejako súvisia s búrkami, ktoré sú pri zemi. A tieto blesky vytvárajú signály na veľmi nízkych frekvenciách. Slovenská družica bude zároveň počúvať aj signály, ktoré na týchto frekvenciách prichádzajú z vesmíru. Na zemi nie sme schopní tieto signály počuť, pretože nám v tom bráni atmosféra, odráža ich.

Okolo zeme by mala skCube krúžiť asi päť rokov, potom vnikne do zemskej atmosféry a zhorí. Kedy presne vyštartuje do vesmíru, nie je zatiaľ známe.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #družica #Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity #skCUBE