Sociálna výdajňa na trhovisku zneisťuje stánkarov

V poradí piata výdajňa potravín pre chudobných by mala vyrásť v Bratislave. Jej zriadenie plánuje mestská časť Ružinov na známom miestnom trhovisku Miletičova.

03.05.2016 07:00
miletičika, trhovisko Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (8)

Nie všetkým sa tento nápad páči. Trhovníci sa obávajú neporiadku či nepokojov a zvažujú aj spísanie petície. Iné bratislavské výdajne však nemajú s klientmi zlé skúsenosti.

Sociálne výdajne sú určené ľuďom s nízkymi príjmami na hranici chudoby. Nájdu v nich všetko potrebné, ako chlieb, mliečne výrobky, ryžu, salámy či drogériu a občas aj školské pomôcky a hračky pre deti. Tovar do nich dodávajú obchodné reťazce cez Slovenskú potravinársku a poľnohospodársku komoru. Dokopy ich je v celej krajine desať.

„Na otvorenie sociálnej výdajne získal Ružinov dotáciu 6-tisíc eur od Bratislavského samosprávneho kraja. Prostriedky budú určené na rozbehnutie projektu a zakúpi sa z nich chladnička, mraznička, interiér či softvér,“ vysvetlila hovorkyňa  mestskej časti Ružinov Marianna Šebová.

Ako dodala, systém výdajne potravín bude fungovať na bodovom systéme. Každý klient si za symbolický poplatok kúpi kartičku, na ktorej bude mať určitý počet bodov na nákup počas mesiaca. Body sa budú prideľovať podľa príjmu konkrétnej osoby. Rovnako to už roky funguje v bratislavskom Novom Meste či v Petržalke, kde sa takáto výdajňa otvorila ako prvá na Slovensku.

Projekt v Ružinove je momentálne v štádiu spracovávania. Potravinová výdajňa by mala byť sprístupnená najneskôr do konca tohto roka.

Mali sme malú obavu, ako to bude s poriadkom na trhovisku.
Peter Pittner, manažér ružinovských trhovísk

Väčšina trhovníkov na Miletičovej o zámere mestskej časti vie a nadšení nie sú. „Nebude to dobré. Dosť tu máme kadejakých asociálov aj teraz. Verím, že by sem chodili chudobní, ale slušní ľudia. Ale zgrupovali by sa tu aj tí, čo v okolí celé dni popíjajú lacné víno a my po nich každé ráno kadečo musíme upratovať,“ myslí si kvetinárka Zdena. Ako dodal predajca zeleniny Peter, uvažujú aj o spísaní petície. Obávajú sa, že na trhovisko budú potom chodiť aj takí, ktorí na pomoc z výdajne nebudú mať nárok, ale budú to skúšať a robiť problémy.

„Mali sme malú obavu, aký druh ľudí sem bude chodiť a ako to bude s poriadkom na trhovisku,“ hovorí za trhovníkov Peter Pittner, ktorý je manažérom troch trhovísk Ružinovského podniku verejno-prospešných služieb, ktorý spravuje aj Miletičovu.

Na projekte spolupracuje s mestskou časťou Ružinov a  bude sa usilovať nastaviť systém tak, aby boli hneď od začiatku jasné pravidlá. Aby výdajňa neohrozila chod trhoviska, ale prirodzene do jeho prostredia zapadla. „My vybavujeme priestory, dávame spracovávať audiovizualizáciu a personálne zabezpečenie má na starosti sociálny odbor v Ružinove. Snažíme sa však na všetkom participovať,“ hovorí Pittner.

Koľko ľudí bude mať o takúto bezplatnú pomoc záujem, zatiaľ jasné nie je. Napríklad v Petržalke majú približne 500 klientov, ktorí sa ocitli vo finančnej tiesni, a v Novom Meste asi 200. Prevažnú väčšinu z nich tvoria dôchodcovia, slobodné mamičky či ľudia bez domova.

Výdajňa potravín funguje v bratislavskom Novom Meste už štyri roky. Nestretli sa tu s vážnymi problémami. Okrem bežných hádok kvôli predbiehaniu v rade riešili krádež peňaženky či plecniaka. Mária Repáňová, ktorá tu pracuje od začiatku, hovorí, že často sem chodia seniori, ktorí ťažší nákup nevládzu odniesť a prídu len po to, čo im naozaj treba. Dnes by sa sem mali prísť poradiť pracovníci sociálneho oddelenia z Ružinova. Výdajňu na Miletičovej nepovažuje za najlepší nápad. „Miletičova je plná ľudí, ktorí sa nie vždy správajú vhodne. Môže tam prísť ku konfliktu s ľuďmi, ktorí sú naozaj slušní a budú si s vybaveným preukazom chodiť nakupovať,“ mieni Repáňová.

„U nás sa tovar denne obmieňa. Mávame ovocie, zeleninu, múku, jogurty, cestoviny či pracie prášky. Záujem je o všetko. Stáva sa, že dostaneme viac tovaru a vtedy ho ešte ponúkame ďalším organizáciám, ktoré ho vedia spotrebovať,“ priblížila Repáňová.

Chudobní vďaka takejto pomoci  zistili napríklad, ako chutia krevety či údený losos. Spočiatku oň vraj ani nemali záujem, pretože ho predtým nejedli. K podobnému tovaru im preto začali pribaľovať aj recepty. Ponuka v sociálnej výdajni totiž závisí od toho, čo jej darujú obchodné reťazce a zakaždým môže byť iná.

Preukazy, na ktoré nakupujú ľudia vo výdajni, sa vybavujú na oddelení sociálnych služieb konkrétneho mestského úradu. Napríklad slobodná mamička s dieťaťom s trvalým pobytom v Novom Meste má nárok na takúto  pomoc, ak nemá príjem vyšší ako 350 eur. Zásady a podmienky na získanie preukazu si stanovuje mestská časť sama.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Miletička #trhovisko #výdajňa potravín