V Galante našli rádioaktívnu látku

V Zberných surovinách v Galante našli rádioaktívnu látku. Išlo o čiernu drvinu pripomínajúcu asfalt. Experti potvrdili, že obsahuje rádium. Látka mohla byť nebezpečná, ak by sa jej pracovníci dotkli, prípadne vdýchli prach. Za akých okolností sa rádium dostalo do zberu, už preveruje polícia.

03.05.2016 12:30
debata

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Márie Linkešovej hlásenie o nebezpečnej látke dostali ešte minulý týždeň vo štvrtok od pracovníka Zberných surovín v Galante. Pri vývoze odpadu detekčná brána signalizovala rádioaktivitu, odpad preto izolovali a vyrozumeli políciu aj hasičov. „Experti určili, že čierna drvina, pripomínajúca asfalt, obsahuje rádium 226 s dávkovým príkonom 76,2 seviertových jednotiek (µSV/h), polícia už začala vo veci trestné stíhanie pre zločin nedovolenej výroby a držanie jadrových materiálov, rádioaktívnych látok," povedala Linkešová. Za akých okolností sa dostalo rádium do zberu, polícia preveruje. Za držanie rádioaktívnych látok je trestná sadzba od jedného až do piatich rokov.

Zberný dvor prevádzkuje súkromná spoločnosť Ada Waste, s. r. o. Konateľ spoločnosti Michal Adamča ml. uviedol, že nešlo o zdraviu nebezpečné množstvo. „Rádioaktívna látka sa nachádzala medzi šrotom železa, zaznamenala ju detekčná brána, keď auto opúšťalo areál. Nešlo o veľké množstvo, je to ako ihla v kope sena," povedal Adamča s tým, že nejde o nič výnimočné. Občas sa podľa neho stane, že sa medzi šrotom objaví niečo rádioaktívne. Včas to vie odhaliť práve detekčná brána, ktorú nainštalovali pred necelými dvomi mesiacmi. Rádium sa podľa neho do zberného dvora dostalo ešte pred inštaláciou brány, a tak teraz nevedia určiť, odkiaľ sa tam nebezpečná látka vzala.

Štefan Gmuča z Fyzikálneho ústavu SAV uviedol, že rádium sa u nás bežne používa v priemysle. „Rádium je gamažiarič, ktorý má uplatnenie v mnohých oblastiach, napríklad pri skúmaní zvarov, až po prežarovanie materiálov, skúma sa ich opotrebenie," povedal Gmuča. Rádioizotopové zdroje, medzi ktoré patrí aj rádium, by sa podľa neho nemali ocitnúť v zberných dvoroch. Manipulácia s takýmito materiálmi musí prebiehať v zmysle zákona, to znamená, musí byť špeciálne uzatvorený, likviduje ho špecializovaná organizácia a ukladá ho na úložisko rádioaktívneho odpadu.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Galante sa k otázke bezpečnosti pre ľudí nevyjadruje. Podľa regionálnej hygieničky Ivety Šulekovej úrad do konania neprizvali. „Dozvedeli sme sa o tom z médií, ale úrady civilnej ochrany nás nevyzvali na spoluprácu, tak sa nevieme vyjadriť, do akej miery to mohlo byť pre ľudí škodlivé," dodala.

Podľa hasičov nešlo o zdraviu škodlivé množstvo. Kontrolné merania vykonali pracovníci Okresného úradu v Galante, odbor civilnej ochrany a krízového riadenia. „Namerané údaje nedosahovali nebezpečné hodnoty. Hasiči miesto odloženia materiálu ohraničili páskou, likvidáciu odpadu vykoná spoločnosť Javys," povedala odborná inšpektorka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Júlia Kedrová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galanta #rádioaktívne látky #zberné suroviny