Turisti nerešpektujú zónu pokoja na Veľkom Rozsutci

Mnohí turisti vôbec nerešpektujú sezónne uzatvorenie chodníka na Veľký Rozsutec vo Vrátnej doline. Dodržiavanie zákazu, ktorý platí len v období od 1. marca do 15. júna, kontrolovali cez víkend strážcovia prírody spolu s políciou. V sobotu v priebehu pár hodín vrátili naspäť 50 turistov.

10.05.2016 15:00
rozsutec, Foto: ,
Veľký Rozsutec v Národnom parku Malá Fatra je do 15. júna z dôvodu zvýšenej ochrany prírody pre turistickú verejnosť uzavretý.
debata (1)

Jar je veľmi citlivým obdobím pre mnohé vzácne živočíchy a rastliny, ktoré sa v chránenom území Národnej prírodnej rezervácie Rozsutec vyskytujú. Na svet prichádzajú mláďatá rysov, medveďov, sokolov sťahovavých či orlov skalných, a preto je pre ne veľmi dôležitý pokoj. „Práve jar je kritickým a veľmi citlivým obdobím, či už pre rozmnožovanie, rodenie mláďat alebo kvitnutie rastlín," hovorí strážca Národného parku Malá Fatra Michal Babnič.

Na turistickom chodníku cez Veľký Rozsutec je navyše dosť kritická pôdna erózia. „Z tohto dôvodu je cez jar tento turistický chodník uzavretý, aby pôda určitým spôsobom zregenerovala," dodal ochranár.

Výstup na Veľký Rozsutec, ktorý je symbolom pohoria Malá Fatra, je lákadlom pre turistov. Uzavretý z dôvodu ochrany prírody je len 107 dní v roku. Jeho menší menovec – Malý Rozsutec je však aj v tomto období prístupný, tak ako mnohé ďalšie značené turistické a náučné trasy, s výnimkou troch chodníkov v Malej Fatre. Dodržiavanie sezónneho zákazu kontrolovali ochranári aj preto, že ho turisti ignorujú.

Za porušenie zákazu môžu turisti dostať pokutu. Priamo na mieste je to od jedného do 66 eur. Keby niekto odmietol zaplatiť, tak sa prípadom bude zaoberať Slovenská inšpekcia životného prostredia, kde sa sankcia môže vyšplhať do výšky 3 300 eur. Pokuty cez víkend boli symbolické, ochranárom išlo skôr o to, aby ľudia vedeli, že výstup na Veľký Rozsutec až do 15. júna nie je možný a poznali zmysel zákazu. Ľudí sa snažili vrátiť naspäť, a tam kde nebol možný dohovor, bola udelená pokuta. „Počas spoločnej akcie s pracovníkmi Štátnej ochrany prírody sa zistilo sedem priestupkov a jeden trestný čin," uviedla žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová a spresnila, že trestný čin sa týkal parkovania vozidla v piatom, teda najvyššom pásme ochrany prírody.

O tom, ktoré chodníky sú sezónne uzavreté z dôvodu ochrany prírody, sa turisti dozvedia napríklad na stránkach Národného parku Malá Fatra, aj Horskej záchrannej služby. Takisto je uzávierka vyznačená na informačných tabuliach národného parku priamo v teréne.

Chodníky v Malej Fatre uzatvorené z dôvodu ochrany prírody:

od 1. marca do 15. júna

  • Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce
  • dolina Obšívanka (z NPR Tiesňavy) – Malé nocľahy
  • od chaty Vendovka – Malý Kriváň (z turčianskej strany)

    ZDROJ: NP Malá Fatra

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #malá fatra #Vrátna dolina #Veľký Rozsutec