Na bratislavskom hradnom kopci oživia staré historické schody

Projekt Revitalizácia schodov Strmá cesta je súčasťou iniciatívy Po schodoch do Bratislavy, ktorá oživí historické miesta Bratislavy a vytvorí tak bezpečné a atraktívne možnosti pre voľný čas a turistiku.

13.05.2016 07:48
debata (2)

V rámci projektu, ktorý získal podporu z grantového programu Zelené oázy, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis a spoločnosť Slovnaft, upravia dobrovoľníci schody Strmá cesta a zmapované schody, skratky a cestičky na bratislavskom hradnom kopci. Začnú brigádou v sobotu 14. mája o deviatej hodine ráno na Žižkovej ulici v Bratislave. Dobrovoľníci na mieste zrenovujú zábradlie a osadia nové lavičky, vyčistia ich aj od smetí a buriny.

Schody sa nachádzajú neďaleko skalnatého hradného brala a predstavujú ojedinelý, prirodzene zelený, verejný priestor v blízkosti Starého Mesta Bratislavy. "Strmú cestu tvorí 338 schodov obkolesených divou, lokálnou zeleňou. Je to zároveň posledná a jediná cesta, ktorá priamo spája nábrežie Dunaja s vrcholom Bratislavského hradného kopca. Strmá cesta ponúka jedinečné výhľady na Dunaj, na susedné Rakúsko, ako i na centrum Bratislavy,“ uviedla organizátorka projektu Marcela Ráczová z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica.

Výsledkom projektu bude aj zmapovanie schodov, skratiek a cestičiek na bratislavskom hradnom kopci. Kompletný zoznam schodov a skratiek v oblasti ohraničenej ulicami Staromestská, Štefániková, Pražská, Brnianska, Mlynská dolina, Žižkova a Dvořákovo nábrežie poskytne prehľadná mapa, ktorá bude dostupná na internete a v tlačenej verzii. Mapa bude slúžiť ako prostriedok inšpirácie pre ľudí k novým, objavným prechádzkam po Bratislave.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hrad #schody #revitalizácia