Ako bude vyzerať bratislavské Lido? Začína sa veľká debata

Pravé nábrežie Dunaja na petržalskej strane leží dlhé roky ladom a chátra. Vlani nadšenci zorganizovali niekoľko podujatí, aby pripomenuli kedysi obľúbené kúpalisko a upozornili na zanedbanú podobu niekdajšieho Lida. Dnes vodáci a architekti otvárajú diskusiu o podobe nábrežia a budúcej novej petržalskej štvrte.

13.05.2016 14:30
debata (17)
Vizualizácia lagúny. Foto: Lido Lagúna
lido laguna Vizualizácia lagúny.

Aktivisti, vodohospodári, vodáci a architekti predstavili občiansky návrh na riešenie petržalského nábrežia Dunaja. Koncept urbanistickej štúdie navrhuje v miestach bývalého kúpaliska Lido vznik mestskej pláže a lagúny. Kým pozemky na nábreží, teda v záplavovom území, patria mestu, parcely za nimi sú v rukách súkromných investorov. Iná iniciatíva, Nové Lido, preto otvára platformu na diskusiu o podobe novej štvrte – Celomestkého centra v Petržalke až po Einsteinovu ulicu. Na verejnej prezentácií nábrežia v budove Spolku architektov Slovenska tak možno vznikol dobrý základ na širšiu diskusiu o podobe celého územia.

Inšpirácia zo zahraničia aj starého Lida

Vodáci prízvukujú, že návrh realizácie nábrežia nevznikol zo dňa na deň, ale pracovali na ňom odborníci z rôznych oblastí dlhý čas. Navyše sami seba viac ako za aktivistov, považujú za aktérov na vode. Pracovali s koncepciou pražských brehov, s víziou nekolonizovať, ale zdieľať, aby verejný priestor ostal naozaj dostupný širokej verejnosti.

Pláž a lagúna majú vzniknúť na mestských pozemkoch medzi lodenicou Dunaj klub Kamzík a chránenou krajinnou oblasťou Soví les. „Občianska predstava je verejný priestor na oddych, rekreáciu a šport s verejnou plážou na brehu Dunaja a so zachovaním činnosti vodákov v tejto lokalite vo vhodnej forme,“ uviedol spoluautor návrhu Lido Lagúna a člen petičného výboru Martin Mišík z Asociácie bratislavských vodáckych klubov s tým, že športoviská a zóny rekreácie patria do štruktúry mesta.

Lido lagúna v centre Bratislavy by bola... Foto: Lido Lagúna
Lido Sovi les Lido lagúna v centre Bratislavy by bola skutočnou plážou, priestorom pre rekreáciu.

Podstatou koncepcie je mierne rozšírenie koryta Dunaja. Lagúnu podľa návrhu od hlavného toku delí úzka stavba v línii aktuálneho brehu a na oboch koncoch je prepojená s hlavným korytom. „Hydraulicky jednoduchý pozdĺžny tvar a plážové brehy vo vhodnom sklone zabezpečia dostatočnú stabilitu brehov a celej lagúny,“ uviedol Mišík. V centre Bratislavy tak vznikne pláž a vodná plocha s dĺžkou vyše 400 a šírkou 30 až 45 metrov, čo je dané rozponom pilierov mosta Apollo.

Návrh nie je definitívny, ale poskytuje podklad na otvorenie témy revitalizácie nábrežia. Architekti hovoria o možnosti prvky pridávať či meniť. Uvažuje sa napr. aj o prístave pod Starým mostom, v ktorom by na niekoľko hodín mohli kotviť motorové člny.

Konečná podoba závisí aj od toho, či a kde obnovia odtokový kanál Ovsištské rameno. Platný územný plán z roku 2006 totiž lodenice po plánovanej obnove ramena posúva nižšie po toku. Rameno malo odvádzať vodu v prípade povodní. V súčasnosti, po rekonštrukcii Starého mosta a jeho pilierov, sa viacerí odborníci zhodujú na tom, že Dunaj odteká rýchlejšie a kanál preto nie je nevyhnutný. Otvára sa tak priestor na diskusiu ako a či ho vôbec realizovať.

Vizualizácia priestoru lagúny. Foto: Lido Lagúna
lido laguna Vizualizácia priestoru lagúny.

V tejto fáze je podľa vodákov cieľom, aby sa návrhom zaoberalo mestské zastupiteľstvo a dalo pokyn na vypracovanie urbanistickej štúdie mestskej pláže. Na financovaní by sa v budúcnosti malo podieľať mesto, prípadne župa či rôzne občianske združenia.

Vodáci zároveň petíciou žiadajú vedenie hlavného mesta, aby prijalo tento návrh a zapracovalo projekt Lido Lagúna do územného plánu zóny. Písomnú petíciu odovzdali v utorok na magistráte. Za necelé tri týždne ju podpísalo 4 500 ľudí, online petícia pokračuje ďalej. „Záujem potvrdzuje občiansku objednávku na obnovenie tradičnej mestskej verejnej dunajskej pláže Lido a žiada aj zachovanie činnosti vodáckych lodeníc pôsobiacich v tejto oblasti už takmer 100 rokov,“ uviedol Martin Mišík z Asociácie bratislavských vodáckych klubov. Petícia mala byť akýmsi výkrikom a vyvolaním záujmu verejnosti. Mesto totiž dlhodobo tvrdí, že sa pravým petržalským brehom Dunaja bude zaoberať až potom, keď zrevitalizuje ten ľavý.

Architekti: Hovorme o širších súvislostiach

Renomovaní architekti a urbanisti zároveň odštartovali iniciatívu s názvom Nové Lido. „V centre mesta je nevyužitý priestor, ktorý by dokázal spraviť z Bratislavy jedno z top 10 miest pre život,“ cituje stránka projektu londýnskeho urbanistu a spoluautora iniciatívy Igora Marka.

Ďalší z iniciátorov architekt Juraj Benetin zdôrazňuje, že ide o komunikačnú platformu, ktorej cieľom je je otvoriť diskusiu medzi všetkými stranami, vrátane súkromných majiteľov pozemkov, teda spoločností HB Reavis a J&T. Nové Lido sa zaoberá priestorom medzi mostom Apollo, Starým mostom až po obchvat Einsteinova, teda vrátane nábrežia, o ktorom hovoria vodáci.

„Cez iniciatívu Nové Lido sa snažíme komunikovať základné kvality, ktoré by mali usmerňovať budúci rozvoj tejto lokality. Územné plánovanie je odborný a zložitý proces, ktorý má vlastné pravidlá a musí ho riadiť mesto. Niektoré témy nedokáže tento proces sprostredkovať. Ak chceme hovoriť o význame tohto miesta pre Bratislavu a jeho obrovskom potenciáli, musíme zvoliť iné, nové nástroje,“ uviedol Juraj Benetin.

Myšlienka Nového Lida by sa mala podľa... Foto: Nové Lido
superpriestory Myšlienka Nového Lida by sa mala podľa architektov zakladať na vzniku tzv. piatich superpriestorov.

Myšlienka lida by sa mala podľa architektov zakladať na vzniku tzv. piatich superpriestorov. „Superpriestory sú v urbanizme miesta, ktoré majú širokospektrálny verejný účel – miesta, ktoré tvoria život v meste,“ uvádza sa na webovej stránke iniciatívy. Hovoria o nábrežnom a centrálnom parku, námestí, mestskom bulvári a office parku. „Lido spojí Staré mesto, Ružinov, Petržalku a vytvorí kontinuitu, ktorú Bratislava potrebuje, aby mohla byť veľkomestom na Dunaji,“ vysvetľuje iniciatíva zámer, ako by mohlo centrum hlavného mesta vyzerať s dôrazom na to, že už to nebude viac centrum, ktoré sa dá prejsť za desať minút.

Architekt Benetin zdôrazňuje, že v tejto chvíli neexistuje architektúra žiadnych objektov, nevie sa ako bude vyzerať námestie alebo park. Zbierajú podnety, plánujú stretnutia s verejnosťou, akcie priamo v teréne a spoluprácu aj s vodákmi. „Existuje urbanistická koncepcia, ktorá hovorí o základných princípoch rozvoja územia. Tu môže byť námestie, tu park, tu by mali ľudia bývať , tu pracovať, tu by mala stáť významná verejná stavba,“ vysvetľuje Benetin s tým, že všetko je vo veľmi hrubých čiarach. „Urbanistická koncepcia ale v sebe nesie niečo dôležitejšie ako čiary. Základné hodnoty, ktoré by mali prežiť desaťročia zmien. A tieto sa snažíme komunikovať cez iniciatívu Nové Lido,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Petržalka #Lido