Dúbravka náhradné byty odmieta, mesto ich aj tak postaví

Výstavbu náhradných nájomných bytov pre obyvateľov z reštituovaných domov Dúbravčania nechcú, lebo im nové bytovky zaberú miesto na parkovanie, zahustia lokalitu či okrešú zeleň.

16.05.2016 09:00
debata (1)

Nechcú ich ani obyvatelia z reštituovaných domov, lebo to nepovažujú za riešenie ich problému. Nechce ich ani vedenie Dúbravky, ktoré tak čelí kritike a musí sa postarať napríklad o náhradné parkovanie, nechce ich ani samotný magistrát, ktorý má náhradné byty stavať.

Napriek tomu sa náhradné byty v Dúbravke stavať budú. Podľa zákona totiž mesto musí do konca roku 2016 zabezpečiť náhradné nájomné bývanie pre 580 žiadateľov, ktorí naň majú nárok, inak bude musieť preplácať žiadateľom rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. Rozdiel predstavuje sumu asi štyri milióny eur ročne. Mesto musí teda začať s výstavbou čo najskôr, termín totiž už teraz nestíha.

Vznikne pracovná skupina

Diskusia zástupcov bratislavského magistrátu, mestských aj miestnych poslancov a starostu Dúbravky Martina Zaťoviča sa podľa slov hovorkyne mestskej časti Bratislava-Dúbravka Lucie Marcinatovej skončila zmierlivo a snahou o kompromis. Vzniknúť má pracovná skupina z aktívnych obyvateľov Dúbravky z okolia ulice Pri kríži, vedenia mestskej časti a samosprávy, ktorá bude rokovať s magistrátom o zmene navrhovaného projektu a úprave okolia.

Obyvateľom najviac prekáža, že nový dom vyrastie na parkovisku, čím zaberie parkovacie miesta obyvateľov a navyše ho mesto postaví bez podzemných garáží. Proti tomu sa odvolali obyvatelia z okolia, stavebný úrad v Dúbravke odvolanie postúpil na Okresný úrad, odbor výstavby a bytovej politiky, ktorý posúdi, či je projekt v súlade so zákonom. "Garáže nie sú zahrnuté do projektu výstavby, pretože by v rámci finančnej dotácie neboli preplatené,“ povedala tlačová referentka primátora mesta Bratislava Katarína Kohútiková. Magistrát v terajšom pláne počíta s 98 miestami na parkovanie, pričom 85 z toho má byť pre obyvateľov náhradných bytov.

"S magistrátom sme už o viacerých návrhoch na úpravu rokovali,“ povedal starosta Dúbravky Martin Zaťovič. Ešte pred verejnou debatou starosta s magistrátom prerokoval, že parkovanie by malo byť situované na zelených tvárniciach, upraviť by sa mala aj zeleň a pribudnúť by mali aj parkovacie miesta. Vypustiť by sa malo aj plánované detské ihrisko pri parkovisku a pred zariadením seniorov, namiesto toho by mal magistrát obnoviť súčasné ihrisko, ktoré roky chátra a je vzdialené len pár metrov. Ďalšie úpravy projektu majú byť vecou ďalších sedení.

Výberové konanie na dodávateľa sa ešte neskončilo v prípade výstavby nájomných bytov na ulici Na Vrátkach, debatovať budú príslušné inštitúcie priamo s obyvateľmi samostatne na ďalšom stretnutí.

Okrem Dúbravky je proti aj Ružinov

Dva projekty bytových náhrad pre ľudí z reštituovaných domov plánujú postaviť v Dúbravke na ulici Na Vrátkach, kde má pribudnúť až do 116 bytov a v lokalite Pri kríži, kde sa má postaviť 68 bytov. Ide o pozemky hlavného mesta, obe určené na bytovú zástavbu či občiansku vybavenosť. Projekt výstavby náhradných bytov v lokalite Pri kríži je už podľa mesta pred stavebným povolením, v časti Na vrátkach zatiaľ vyhodnocujú ponuky z verejného obstarávania. Zo zákona je na obstaranie jedného metra štvorcového bytu vyčlenených maximálne 1 000 eur.

Mesto má zatiaľ vybraných niekoľko lokalít, kde by mohli náhradné byty pribudnúť. Verejné obstarávanie spustili v dvoch lokalitách v Dúbravke – Na Vrátkach a Pri kríži a v Ružinove na Astronomickej a Čmelíkovej ulici. Mesto uvažuje aj o dvoch lokalitách v Petržalke – ide o Mamateyovu ulicu a lokalitu Haanova-Pankúchova. Obstarávanie náhradného bývania však nejde ľahko. Výstavba náhradných bytov naráža na odpor obyvateľov nielen v Dúbravke, ale proti sú aj obyvatelia z Astronomickej ulice v Ružinove, kde spísali aj petíciu. S výstavbou na Čmelíkovej a Astronomickej ulici nesúhlasí ani mestská časť Ružinov.

Za vyprataný byt v reštituovanom dome môže Bratislavčan získať náhradu, ktorá je limitovaná počtom osôb. Jednej osobe bude pridelený byt s maximálnou výmerou 45 metrov štvorcových, pre dve až tri osoby je maximálna rozloha nového bytu 60 metrov štvorcových a pre štvor- až päťčlennú rodinu ide o trojizbový byt s výmerou do 75 metrov štvorcových. Nesmie ísť pritom o holobyty, náhradné byty musia byť vybavené v takom štandarde, aby sa dali hneď užívať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dúbravka #reštitúcie #náhradné byty