Zničené hniezda, žiaden vinník, len výhovorky

Takéto zničenie hniezd belorítok nemá obdobu. Vyše šesťdesiat obydlí tohto chráneného živočícha padlo za obeť čisteniu bratislavského Mosta SNP.

27.05.2016 07:00
belorítky, most SNP Foto: ,
Pod bratislavským Mostom SNP bolo zlikvidovaných 66 hniezd belorítok.
debata (51)

Prípad vyvolal veľký ohlas u verejnosti aj kompetentných. Hlavné mesto sa zodpovednosti zbavuje a tvrdí, že za všetko môžu zamestnanci spoločnosti, ktorá most revitalizuje. Tá sa obhajuje tým, že magistrát ju na žiadne obmedzenia neupozornil. Záležitosťou sa už zaoberá Slovenská inšpekcia životného prostredia aj polícia.

„Dostali sme informáciu o zničených hniezdach ako tip od našich ľudí. Ak je to tak, že v každom zo 66 hniezd bola plná znáška, teda asi štyri vajíčka, čo je pravdepodobné, ich spoločenská hodnota je asi 120-tisíc eur,“ opísal škody Jozef Ridzoň z mimovládnej organizácie SOS BirdLife Slovensko. Práve pod Mostom SNP pritom hniezdi druhá najväčšia kolónia belorítok v Bratislave.

Podľa ochranára každý rok riešia niekoľko prípadov ničenia hniezd, ale s takýmto rozsiahlym poškodením sa ešte nestretli. Ľudia videli pracovníkov, ktorí pri čistení mosta ničili hniezda na vysokozdvižnej plošine, väčšina hlásení spomína, že používali „wapky“ (vysokotlakové čističe). Zhadzovanie obydlí podľa ochranárov aj pre veľkosť kolónie mohli pracovníci robiť na viackrát. Niektoré hlásenia hovoria o tom, že sa to dialo aj v noci zo soboty na nedeľu.

Belorítky sú teraz v najcitlivejšom období, keďže znášajú vajíčka a sedia na nich. Preto sa vôbec nesmú vyrušovať. „Okrem toho, ak k zhadzovaniu dochádzalo aj v noci, je možné, že nedošlo len k zničeniu vajíčok, ale aj dospelých jedincov. Stáva sa, že keď dva-tri dni prší, ľudia nám nosia podchladené belorítky. Sú to veľmi citlivé vtáčiky, čiže takýto nočný "kúpeľ“ wapkou podľa nášho názoru niektoré z nich neprežili vôbec. Mohli síce uletieť, ale zmoknuté a podchladené niekde zahynuli," uviedol Ridzoň.

Čistenie Mosta SNP mala na starosti spoločnosť J&T Real Estate. S mestom uzavrela zmluvu, v ktorej sa zaviazala bezodplatne revitalizovať podhľad a piliere Mosta SNP v areáli zastávky Most SNP. V zmluve, ktorú má Pravda k dispozícií, sa mesto zaväzuje zabezpečiť vydanie všetkých povolení a súhlasov, ktoré budú potrebné. Žiadne upozornenie na hniezdiace vtáctvo sa v zmluve nenachádza a práve na tento fakt sa spoločnosť teraz odvoláva.

„Pred začatím, počas aj po ukončení čistiacich prác prebehlo niekoľko koordinačných stretnutí so zástupcami mesta. Na žiadnom z nich nebola spoločnosť upozornená na prípadné obmedzenia. Spoločnosť J&T Real Estate nenesie za túto udalosť žiadnu zodpovednosť a je s ňou spájaná nedôvodne,“ uviedla hovorkyňa firmy Daniela Stričková. Dodala, že práce nevykonávali ich zamestnanci, ale subdodávateľ.

Magistrát naďalej trvá na tom, že hniezda zhodili pracovníci J&T Real Estate, ktorí čistili Most SNP, a tí by za svoj skutok mali niesť aj zodpovednosť. „Je nám nesmierne ľúto, čo sa stalo s hniezdami na Moste SNP. K udalosti došlo pre necitlivý a nekompetentný prístup tejto firmy. Spoločnosť bude musieť znášať následky svojho neprofesionálneho konania, my ako mesto pri vyšetrovaní poskytneme plnú súčinnosť,“ konštatovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Ochranári už podali podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. Do vyšetrovania je zapojená aj polícia. „Útvar Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I sa prípadom zaoberá a sú vykonávané úkony smerujúce k jeho objasneniu,“ povedal bratislavský krajský hovorca Michal Szeiff.

Slovenská inšpekcia životného prostredia už zasiahla a zakázala magistrátu akékoľvek aktivity, pri ktorých sa likvidujú hniezda chránených živočíchov – belorítok nad zastávkami MHD pod Mostom SNP. Riaditeľ Inšpektorátu životného prostredia v Bratislave Jozef Prohászka uviedol, že zákon o ochrane prírody a krajiny zakazuje odstraňovať, úmyselne poškodzovať alebo ničiť hniezda chráneného živočícha v jeho prirodzenom areáli. Za takéto protiprávne konanie hrozí právnickej osobe pokuta do 33 193,91 eura.

Podľa ochranárov by mal sankciu zaplatiť ten, kto hniezda zničil, to znamená pracovníci. „Neznalosť zákona neospravedlňuje. Tí ľudia museli vidieť, že tam vtáky sú, preto sa čudujeme, ako sa to vôbec mohlo stať. Výhovorka, že ich neupozornilo mesto, neobstojí,“ doplnil Ridzoň.

Niektoré belorítky si podľa neho už pod mostom stavajú nové hniezda. Je ich však rozhodne menej ako predtým. Belorítok na Slovensku ubúda. V niektorých mestách klesla ich početnosť až o 80 percent. Ochranári plánujú najskôr počkať, ako dopadne vyšetrovanie, ale každý deň chcú kontrolovať, či sa na moste nič nekalé nedeje.

„Keď budeme vedieť, aké sú výsledky šetrenia, oslovíme mesto alebo iné kompetentné orgány, aby sa našli spôsob, ako takýmto veciam zabrániť. Budeme tiež žiadať, aby boli potrestaní tí, ktorí za to môžu, pretože toto je bezprecedentný počin,“ uzavrel Ridzoň.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Belorítka obyčajná