Bratislava pomôže belorítkam v stavaní hniezd pod Mostom SNP

Hlavné mesto SR Bratislava zabezpečí do priestoru pod bratislavským Mostom SNP nádoby s vodou a hlinou tak, aby si belorítky mohli opäť postaviť svoje hniezda. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

30.05.2016 17:32
debata (13)

Pod Mostom SNP v Bratislave minulý týždeň zlikvidovali 66 hniezd belorítok obyčajných počas hniezdenia, ide o druhú najväčšiu kolóniu v Bratislave. S cieľom pomôcť belorítkam vybudovať si nové hniezda a zabezpečiť ich ochranu sa stretli zástupcovia hlavného mesta SR Bratislavy, dodávateľskej spoločnosti, ktorá čistila priestor pod Mostom SNP, SOS/BirdLife, Štátnej ochrany prírody SR a Slovenskej inšpekcie životného prostredia.

Odborníci navrhli toto riešenie s cieľom urýchliť čas výstavby hniezd zabezpečením stavebného materiálu. Podľa Skokanovej neodporúčali inštalovať umelé hniezda, mesto preto zabezpečí pre belorítky materiál na výstavbu nových hniezd.

„Hlavné mesto SR Bratislava bude zároveň iniciovať stretnutie zástupcov neziskových organizácií či odborných organizácií z oblasti životného prostredia pre nastavenie systémových krokov v oblasti lepšej ochrany prírody,“ pripomenula hovorkyňa.

Revitalizačné práce na Moste SNP, ktoré od minulého týždňa zastavili, by mali pokračovať hneď po odsúhlasení zo strany štátnych orgánov. Súčasťou týchto prác je vyčistenie betónových podhľadov a stĺpov v časti nástupíšť, výstupíšť a odstaviska na staromestskej časti priestoru pod Mostom SNP, výmena povrchov chodníkov v okolí betónového piliera, oprava obrubníkov, revitalizácia stĺpov verejného osvetlenia a oprava vozovky na moste.

O zhodení hniezd minulý týždeň v stredu informoval hovorca SOS/BirdLife Slovensko Ján Gúgh. Bratislavský magistrát preveroval situáciu a zistil, že hniezda zhodili pracovníci, ktorí čistili podhľady a stĺpy v časti nástupíšť, výstupíšť a odstaviska na staromestskej časti priestorov pod Mostom SNP. Čistenie zabezpečovala na základe zmluvy o spolupráci s mestom spoločnosť J&T Real Estate, informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

V stredu okolo obeda ešte mesto o likvidácii kolónie belorítok pod Mostom SNP nevedelo. „Je nám nesmierne ľúto, čo sa stalo s hniezdami na Moste SNP. K udalosti došlo pre necitlivý a nekompetentný prístup tejto spoločnosti. Spoločnosť bude musieť znášať následky svojho neprofesionálneho konania, my ako mesto pri vyšetrovaní poskytneme plnú súčinnosť,“ uzavrela Skokanová.

PR manažérka a hovorkyňa spoločnosti J&T Real Daniela Stričková tvrdí, že spoločnosť nenesie za zlikvidovanie 66 hniezd belorítok pod Mostom SNP v Bratislave žiadnu zodpovednosť „Spoločnosť a ani nikto z jej zamestnancov nezavinil zničenie hniezd chránených vtákov na Moste SNP. Revitalizačné práce robil subdodávateľ,“ uviedla Stričková.

Pre zlikvidovanie hniezdiska SOS/BirdLife Slovensko podľa Gúgha podala podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia a bude žiadať exemplárne potrestanie vinníkov a nápravu. Hodnota hniezd spolu so znáškami mohla podľa Gúgha dosiahnuť až 120-tisíc eur.

„S podobnými rozsiahlymi nelegálnymi likvidáciami hniezdisk belorítok sa stretávame veľmi výnimočne. Skôr sa stretávame s tým, že sa ľudia zaujímajú, ako by mohli pomôcť ochrane belorítok a lastovičiek a ako umožniť, aby zahniezdili aj u nich doma. Podobné zhodenie desiatok hniezd je niečím, čo patrí skôr do stredoveku,“ uzatvára ochranársky manažér SOS/BirdLife Slovensko Jozef Ridzoň.

SOS/BirdLife Slovensko spolu s ďalšími organizáciami robí mapovanie vtáctva v celej Bratislave v rámci prípravy Atlasu vtákov Bratislavy. Väčšou kolóniou ako tá na Moste SNP je podľa aktuálnych údajov len kolónia na prehradení Dunaja v Čunove.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Most SNP #Belorítka obyčajná