Bratislava sa má opäť nachystať na radikálov

Po roku budú v Bratislave opäť ukazovať svoje ramená a holé hlavy. Provokovať a skúšať, čo všetko si môžu dovoliť, a tvrdiť, že nebezpečenstvo pre túto krajinu je v Bruseli, nie v nich.

09.06.2016 20:00
radikali extremisti zidovska ul.,zasah policie,... Foto: ,
Počas pochodu extrémistov v hlavnom meste vlani v júni zasahovala polícia.
debata (220)

Hlavné mesto o dva týždne čaká ťažký deň. Rok po zhromaždení extrémistov, ktoré sa skončilo napadnutím arabskej rodiny a prerušením medzinárodných cyklistických pretekov, zvoláva radikálna pravica svojich priaznivcov i potenciálnych stúpencov opäť do Bratislavy.

Dátum svojho zhromaždenia – vraj na zastavenie „likvidácie Európy“ a „proti diktátu Bruselu“ – si zjavne nestanovila náhodou. Uskutoční sa opäť v rovnakom čase ako medzinárodné cyklistické preteky, ktoré museli vlani prerušiť pre útoky radikálov na divákov.

Prečítajte si glosu Mariána Repu: Defilé nenávisti

Navyše v hlavnom meste sa v ten istý deň budú konať tradičné korunovačné slávnosti, na ktoré s obľubou chodia rodičia s deťmi. Celkovo sa v rovnaký deň majú konať štyri veľké podujatia – okrem cyklistických pretekov a korunovačných slávností pochod radikálov i protest „priateľov slobody a antifašizmu“.

Zhromaždenie radikálov podľa hovorkyne mestskej časti Staré Mesto Nory Gubkovej nemohla samospráva zakázať. Problémom je podobne ako vlani legislatíva. "My zhromaždenia nepovoľujeme, ale registrujeme.

Keď vo svojom ohlásení neporušili zákon o zhromažďovaní, tak sme to zhromaždenie zaregistrovali," hovorí Gubková. Staré Mesto však zvolávateľov zhromaždenia podľa nej žiadalo, aby dátum zhromaždenia a trasu zmenili. Termín zmeniť odmietli, trasu napokon upravili.

Napriek tomu, že pred rokom sa pochod extrémistov skončil násilnosťami, podľa Gubkovej samospráva nemala inú možnosť. „Už vlani sme iniciovali legislatívnu zmenu tak, aby zákon umožňoval preverovať z verejne dostupných zdrojov aktivity zvolávateľa zhromaždenia alebo zvolávateľa ako takého. Teraz posudzujeme len účel, a ak ho napíše právne korektne, obec žiaľ nemá inú možnosť,“ tvrdí Gubková.

Aktivista Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv takýto postup považuje za nepochopiteľný. „Vzhľadom na násilné incidenty, ktoré sa stali vlani, je podľa mňa nezodpovedné, že tento pochod nebol zakázaný,“ hovorí Weisenbacher.

Argumentuje praktickými, ako aj bezpečnostnými dôvodmi, teda tým, že v meste sa v rovnakom čase budú konať aj iné podujatia, a tiež tým, že ide o zhromaždenie tých istých ľudí, ktorých akcia sa vlani skončila násilnými incidentmi. „Je to proti zdravému rozumu,“ vraví Weisenbacher.

Aj teraz platná legislatíva podľa neho mestu umožňuje pochod zakázať, keďže ide aj o bezpečnosť. Odvolávanie sa na platnú legislatívu považuje za výhovorky. Upozorňuje zároveň, že extrémisti sa po výsledkoch parlamentných volieb cítia posilnení a svoju propagandu sa budú snažiť pretláčať ešte silnejšie ako predtým.

Na náročnú sobotu sa bude musieť pripraviť polícia. „Aj na vlaňajšom zhromaždení bolo viacero ľudí, ktorí mali zástavy a znaky propagujúce fašistické skupiny alebo režim za 2. svetovej vojny. Vtedy polícia nezasiahla, ale dúfam, že to urobí tento rok,“ dodáva aktivista.

© Autorské práva vyhradené

220 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #extrémisti #pochod proti islamizácii