Vedci sú si istí. Múmia z Gemera je Žofia Szerédyová

Je to Žofia Szerédyová. Desiatky rokov trvajúce pochybnosti, či ženská múmia, ktorá sa zachovala na hrade Krásna Hôrka, bola za života manželka baróna Štefana Andrássyho Žofia Szerédyová, alebo či telo patrilo Terézii Dóriovej - manželke Štefana III. Andrássyho, sú vyriešené. Odpovede dal výskum múmie, ktorého výsledky prezentovali v múzeu Betliar, kde je dočasne uložená.

11.06.2016 09:00
debata (4)
Žofia Szerédyová má najnovšie na sebe toto... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Žofia Szerédyová, múmia, betliar Žofia Szerédyová má najnovšie na sebe toto oblečenie z hodvábu.

„Historický pramenný výskum a tiež antropologický výskum dokázal, že múmiou je skutočne Žofia Szerédyová, ako to bolo roky prezentované,“ povedal riaditeľ múzea v Betliari Július Barczi. Jej identitu pôvodne spochybňoval profesor Jozef Novák, ktorý zastával názor, že ide o Teréziu Dóriovú. Otázky vyvolávali aj obrazy, ktoré sú vystavené v Krásnej Hôrke a v Betliari. Predpokladalo sa, že je na nich Žofia, no pravda je iná.

„Mysleli sme si, že ide o Žofiu, no teraz vieme, že Žofia vyzerala inak. Nevieme, kto na tých obrazoch je, no podľa všetkého ide o neznámu šľachtičnú zo Sedmohradska, ktorá žila v časoch Žofie,“ podotkla hovorkyňa múzea v Betliari Judita Krajčiová.

Vedci, ktorí múmiu skúmali, dospeli k ďalším zaujímavým zisteniam. „Telo bolo podľa všetkého mumifikované prirodzenou cestou vďaka ideálnym klimatickým podmienkam v krypte farského kostola. Podľa stavu kostí mohla mať v čase smrti vyše štyridsať rokov, nepotvrdili sa hypotézy, že príčinou jej úmrtia bola tuberkulóza,“ informovala antropologička Silvia Bodoriková. Stopy po tejto chorobe sa síce našli, no nie v takom štádiu, aby tuberkulóza bola príčinou smrti. Tou mohol byť aj zápal pľúc alebo iné ochorenie. „No s určitosťou to nevieme,“ poznamenala Bodoriková.

Historický výskum zase odhalil nové fakty zo života barónky. „Podarilo sa nám zistiť, že sa narodila v roku 1663 v bohatej sedmohradskej rodine a jej prvým manželom bol kapitán mesta a župan stolice v Kluži František Rhédey, ktorý bol od nej o 28 rokov starší. Svadbu mali v roku 1679. Spolu mali dve dcéry. Žofia ovdovela ako dvadsaťročná a v roku 1689 sa vydala druhýkrát, a to za Štefana Andrássyho, ktorého rod ovládal hrad Krásna Hôrka. Podľa našich zistení zomrela v roku 1710 ako 47-ročná,“ vyrátala historička Silvia Lörinčíková.

Informácie vedci hľadali v múzeách na Slovensku, v archívoch v Budapešti. Vycestovali aj do Rumunska, kde sa žena narodila.

Žofiu pochovali v krypte farského kostola v Krásnohorskom Podhradí, kde jej telo našli po viac ako sto rokoch takmer v neporušenom stave. Vzhľadom na túto výnimočnosť sa jej pozostatky rozhodli Andrássyovci preniesť do hradu, kde ich vystavili v Kaplnke Nanebovzatia Panny Márie.

Plastika tváre Žofie, ktorú vytvorili vedci na... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
betliar, žofia szerédyová Plastika tváre Žofie, ktorú vytvorili vedci na základe antropologického výskumu.

Každé polstoročie bola múmia prezliekaná do nových šiat, naposledy v roku 1979. Nový odev má aj teraz. Hovorkyňa múzea Krajčiová priblížila, že šaty sú z čierneho hodvábu s čipkami. Podľa mikrobiológa Domenica Pangallo je mumifikované telo vo veľmi dobrom stave a za vhodné prostredie považuje aj kaplnku v Krásnej Hôrke, kde bude Žofia prevezená po ukončení rekonštrukcie hradu, ktorý vyhorel v roku 2012.

Prezentácia výskumu sa uskutočnila v rámci otvorenia výstavy Žofia – pani Krásnej Hôrky, ktorá potrvá v Betliari do 18. septembra. Okrem mumifikovaného tela Žofie návštevníci uvidia 3D model jej podoby. Vystavených je tam viac ako sto vzácnych artefaktov zo 17. a z 18. storočia, ktoré pochádzajú z pôvodného zariadenia hradu Krásna Hôrka. Takisto predmety, ktoré patrili Žofii či jej príbuzným, ako aj unikátne renesančné šperky, zlatnícke práce, sklo, keramika, výtvarné diela, textílie a nábytok.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Betliar #Krásna Hôrka #Žofia Szerédyová