Zaparkovali v Prezidentskej záhrade, vraj kontrolovali koscov

Zákaz, ktorý platí pre každého ináč. Do záhrady pri Prezidentskom paláci v Bratislave môžu vojsť len peší, strážnici tam nevpustia ani bicykel. Občas zrejme privrú oči. Minulý piatok medzi detskými preliezačkami tam parkovali minimálne tri autá, medzi nimi aj luxusný mercedes.

15.06.2016 13:00
debata (28)
V záhrade pri Prezidentskom paláci parkovali... Foto: Pravda
autá, parkovanie, záhrada V záhrade pri Prezidentskom paláci parkovali autá bez povolenia.

Denník Pravda na to upozornil čitateľ. Podľa mestskej časti Staré Mesto, pod ktorú záhrada patrí, vodiči nemali povolenie. Ich posádky tam mali kontrolovať záhradníkov.

Prezidentská záhrada je kultúrnou pamiatkou. Vyhradená je na relax a prechádzky verejnosti. Nachádza sa v nej kópia sochy Márie Terézie, fontána Mladosť od slovenského sochára Tibora Bártfaya. Jej súčasťou je aj aleja prezidentov, kde každá hlava štátu počas návštevy Slovenska zasadila dub Chodia do nej najmä mamičky s deťmi. Zakázaný je tam vstup s bicyklom, ale aj so psom. Vjazd kontroluje strážna služba, ktorú platí mestská časť.

Vodiči áut zo zákazu ani z hodnoty záhrady nemali ťažkú hlavu. Odstavili to priamo na štrkovej cestičke medzi detskými preliezačkami. Upozornil na to čitateľ, ktorý ich tam videl minulý týždeň v piatok okolo druhej poobede. Poistil sa tým, že si autá odfotografoval. „Strážnik sa ma pýtal, prečo to fotím, že sú to autá šéfov firmy, ktorá sa práve stará o úpravu trávnika. Vrčali tam kosačky,“ napísal nám čitateľ. Ako dodal, parkovalo sa na mieste, kam jeho strážnik bežne nepustí ani na bicykli.

Červený športiak, ktorý bol medzi nimi, patrí k prémiovej značke, ktorá je známa výrobou luxusných áut. Mercedes Benz CLA na fotografii je navyše vo verzii kupé so skosenou zadnou časťou, tento typ je menej praktický, preto sa využíva v drahších modeloch.

Hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková potvrdila, že do záhrady by v princípe nemal byť povolený žiaden vjazd vozidiel, výnimku môže dať starosta. Posádky odfotených áut podľa nej dozerali na ľudí, ktorí kosili a čistili záhradu. „Autá, ktoré sú na fotografiách, kontrolovali obslužné a záhradné práce, ktoré sa vykonávajú v súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie. Nemali povolenie, to pripúšťame. Na základe tejto udalosti už mestská časť podnikla kroky a upozornila strážnu službu, aby nepovolila vjazd autám bez povolenia,“ konštatovala Gubková.

Parkujúce autá si všimli aj v Prezidentskom paláci. Podľa ich informácií vozidlá, ktoré má denník Pravda na fotografiách, neboli jediné, ktoré sa tam pod rúškom údržby dostali. V piatok v určitom okamihu sa v záhrade vraj dalo vidieť až päť alebo šesť áut. Záhrada bola kvôli údržbe minulý piatok otvorená skôr, už od 6.30.

„Kancelária prezidenta však nemá so záhradou nič spoločné. Je v správe mestskej časti Staré Mesto, ktoré udeľuje povolenie vjazdu vozidlám,“ konštatoval Roman Krpelan z Kancelárie prezidenta.

Záhrada za Prezidentským palácom je odporúčaná aj na viacerých portáloch pre mamičky ako vhodné a pokojné miesto na hranie a prechádzky. Od júna do septembra je otvorená od 8. h do 22. h. Denník Pravda minulý týždeň upozornil na ďalší prípad podozrivého parkovania v chránenej oblasti na rozhraní Čunova a Rusoviec, vedľa zdroja pitnej vody. Išlo o skupinu asi desiatich áut. Či mali povolenie na vjazd a parkovanie, to kompetentní doteraz nepotvrdili.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #zákaz #parkovanie #kultúrna pamiatka