Bratislava: Ambasáda USA zrejme za bezpečnostný plot zaplatí viac

Americké veľvyslanectvo opäť žiada predĺžiť nájom na mestské pozemky pod bezpečnostným plotom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Ambasáda síce už pred dvoma rokmi avizovala, že sa chce presťahovať a na sťahovaní už aj pracuje, no hľadanie novej budovy môže potrvať aj roky.

16.06.2016 19:41
debata (88)

Súčasná zmluva s hlavným mestom na prenájom pozemkov však vyprší v auguste. Ambasáda žiada o predĺženie nájmu o päť rokov s opciou na ďalších päť rokov. Mestská rada hlavného mesta však na dnešnom rokovaní odporučila predĺžiť prenájom pozemkov len na rok a od ambasády pýtať vyšší nájom. Rozhodujúce slovo budú mať poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva, ktorí o tom budú rokovať koncom júna. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Americká ambasáda má mestské pozemky na Hviezdoslavovom námestí a Paulínyho ulici s rozlohou približne 1 300 metrov štvorcových prenajaté od roku 2005. Bezpečnostné opatrenia okolo budovy na Hviezdoslavovom námestí spravilo veľvyslanectvo v súvislosti s teroristickým útokmi v New Yorku z 11. septembra 2001.

Vtedajší nájom bol stanovený na jednu korunu (v prepočte 0,03 eura) na rok za celý predmet nájmu. No po novom by mohla ambasáda za pozemky platiť omnoho viac. Mestská rada totiž nielen odporúča skresať navrhovaný nájom z piatich na jeden rok, ale navrhuje aj stanoviť nájomné na jedno euro na meter štvorcový za jeden deň. Návrh sa však nepozdáva bratislavskému mestskému poslancovi Martinovi Borguľovi, ktorý si myslí, že by mal plot okolo ambasády úplne zmiznúť.

"Som zásadne proti tomuto návrhu. Problémom predsa nie je to, že ambasáda za pozemky na námestí neplatí, ale to, že sídli uprostred najkrajšieho námestia v hlavnom meste, je ohradená trojmetrovým plotom, ktorý špatí námestie a v historickom centre mesta jednoducho nemá čo robiť,“ uviedol Borguľa v tlačovej správe.

Ako dodal, suma 450-tisíc eur, ktorú by mesto od veľvyslanectva v takomto prípade pýtalo, je pre ambasádu zanedbateľná. „Žiadne financie nemajú takú hodnotu, ako má verejný priestor a historické námestie, ktoré má slúžiť obyvateľom mesta, jeho návštevníkom a turistom. Som proti tomu, aby tu došlo k akémukoľvek kupčeniu medzi mestom a ambasádou.

Žiadne peniaze nevyriešia to, že uprostred Hviezdoslavovho námestia bude stáť železný plot. Jediným riešením tejto roky trvajúcej kauzy je definitívne odstránenie plota alebo odchod americkej ambasády z námestia na iné miesto v Bratislave,“ povedal poslanec Martin Borguľa.

O odchode americkej ambasády z Hviezdoslavovho námestia sa hovorí už približne dva roky. Vtedy veľvyslanectvo žiadalo o predĺženie nájmu na mestské pozemky, desaťročná zmluva z roku 2005 totiž mala vo februári 2015 vypršať. Vtedajším bratislavským mestským poslancom sa však ďalšie predlžovanie nájmu pre bezpečnostné opatrenia ambasády nepozdávalo a navrhovali, aby americké veľvyslanectvo plot odstránilo alebo si našlo vhodnejšie miesto pre svoje sídlo.

Ambasáda na základe viacerých rokovaní so samosprávou vyhodnotila svoje možnosti a rozhodla sa, že si buď nájdu, alebo postavia novú budovu. Takýto proces však trvá roky. Vtedajšie mestské zastupiteľstvo preto Američanom schválilo prenájom na ďalších 18 mesiacov s možnosťou predĺženia, no americká ambasáda musí preukázať vzťah k novej budove či pozemkom pre nové sídlo ambasády.

Zámer presťahovať sa z Hviezdoslavovho námestia ambasáda avizovala už na jar 2014, aktuálne posudzujú pozemky, ktoré by boli vhodné na kúpu. Podľa amerického veľvyslanectva ich súčasné bratislavské sídlo už nespĺňa pre nich potrebné bezpečnostné parametre, ktoré stanovil Kongres USA pre americké diplomatické misie na celom svete.

Hľadajú preto novú budovu, ktorá poskytne bezpečné a funkčné priestory pre amerických a slovenských zamestnancov ako aj pre 6 500 Slovákov, ktorí veľvyslanectvo navštevujú každý rok. Ambasáda pritom prízvukovala, že výstavba nového veľvyslanectva v Bratislave potrvá päť až šesť rokov a len samotné nájdenie a kúpu vhodného pozemku odhadovali na viac ako dva roky.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #americká ambasáda