Festival Fubaby rozihrá Banskú Bystricu

Výtvarníci, populárni hudobníci, folklór, tvorivé dielne i sympóziá sú na programe festivalu Fubaby, ktorý v pondelok 20. júna otvoria v Banskej Bystrici. Potrvá až do soboty. Jeho súčasťou bude prvý raz aj športovo-kultúrne podujatie Banskobystrická míľa.

17.06.2016 14:30
debata
Banskobystrický festival Fubaby ponúka množstvo... Foto: Fubaby.sk
festival Fubaby Banskobystrický festival Fubaby ponúka množstvo tvorivých a zábavných podujatí.

Piaty ročník mestského festivalu umenia má pre návštevníkov pripravených viacero noviniek. „Jednou z nich je rozšírenie festivalu oproti minulým rokom o sekciu dizajnu, ktorá ponúka možnosť rozvinúť mladé talenty v našom kraji. Návštevníci budú môcť vidieť dizajnérske kúsky z rôznych oblastí, vrátane predstavenia unikátneho dreveného počítača, vyrábaného v Banskej Bystrici,“ priblížila koncepciu organizátorov Katarína Šuchová.

Po prvýkrát sa stane súčasťou festivalu Banskobystrická míľa, ktorá je spojením športu, kultúry a histórie v orientačnom behu.Turisticky atraktívna potulka po pamiatkach mesta obohatí účastníkov o poznanie, športový výkon aj množstvo ocenení.

Festival umenia a dizajnu FUBABY prenáša výtvarné, hudobné a audiovizuálne umenie z uzavretých priestorov galérií či múzeí do ulíc mesta, na banskobystrické historické námestie a priestorov nákupného centra Europa SC. Skladačku historických tradícií, umenia a športových aktivít dopĺňajú dopoludnia pre deti aj s tvorivými dielňami pre každého. Mozaiku umenia vytvoria Maliari v našom meste, Sochári na dlažbe či Minitalent – Ukáž, čo vieš! Program doplnia výstavy i umelecké dielne so zameraním na tvorbu s drevom, kameňom a drôtom.

„Na Banskobystrickú míľu máme doteraz prihlásených viac ako 700 pretekajúcich. Trvá tri dni a zapojiť sa môže ktokoľvek. Víťaza vyhlásime a oceníme v sobotu,“ uviedla Šuchová. Utorkový program poteší detských návštevníkov muzikálom Pytačky a rozprávkou Guliverov denník. Dospelým je určené predstavenie komédie Malý divadelný horor. Záver bude patriť rockovej kapele 220 Voltov.

Banskobystrické námestie SNP a Europa SC v stredu ožijú folklórnym spevom, tancom a hudbou. Chýbať nebude ani tento rok koncert Zrnko talentu. Hudobnú bodku dá večerný koncert populárnych šlágrov svetových muzikálov a operiet.

Festivalový štvrtok sa v Europa SC začne Minitalentom – Ukáž, čo vieš! Odštartuje tiež Banskobystrická míľa. Deti sa môžu tešiť na ďalší muzikál, tentokrát O strašiakovi Straškovi a bocianovi Beckovi. Divadlom Kubo, koncertom zboru a hudobnej skupiny sa predstaví zvolenská súkromná škola Pink Harmony. Námestie bude potom patriť folklóru, večer zahviezdia spevácke esá Suvereno – nosič novej éry hip-hopu a populárny Milo Kráľ Band. V tento deň sa uskutoční aj tradičné podujatie Ars Poetica Neosoliensis, básnici na ulici s autorskou interpretáciou poézie a hudby.

Piatkový večer ponúkne vernisáž výtvarných diel 5. ročníka festivalu, vyhlásením výhercov a ocenení Zrnka talentu a sprievodných festivalových súťaží. Vyvrcholením bude Hudobná Glossa Igora Šimega s hosťami a vystúpenie Dary Rollins.

Vlaňajšieho ročníka sa zúčastnilo 26 výtvarných umelcov, ktorí vytvorili 12 sôch, vrátane úžitkového umenia, štúdiu makety Medená perla na Hrone a takmer 50 obrazov. Na pokračovanie zimnej časti festivalu sa návštevníci môžu tešiť koncom novembra tohto roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Fubaby