Deti si v Bratislave vybicyklovali vlastný med

Včely majú nezastupiteľný význam. Ak by sa tieto malé stvorenia vytratili z našej planéty, celá ľudská populácia by bola závislá len od rastlín, ktoré nie sú odkázané na ich prácu. Aby sa niečo také nestalo, združenie Živica v spolupráci s mestskou časťou Karlova Ves vysádzajú vhodné rastliny. Niektoré časti sa práve kvôli včelám nekosia, aby mohli bylinky zakvitnúť a lietať opeľovače.

20.06.2016 16:48
mestsky med, zivica, medomed Foto: ,
Mestské včely aj napriek nepriaznivým okolnostiam dosahujú nadpriemerné výsledky.
debata (1)

Včely nielen „vybzučujú“, ale nosia aj nektár a v tomto období už je úľ plný medu. Živica preto v úzkej spolupráci s dielňou Cyklokuchyňa vytvorili špeciálny prístroj – prvý bicyklový medomet na Slovensku. „Medomet je prístroj, pomocou ktorého sa zo včelích plastov získava med. Aby to však bola trošku zábava, tak je naň nainštalovaný stacionárny bicykel. Najskôr je potrebné šliapať pomaly, aby sa gumičky na rámikoch nepotrhali. Keď je časť medu vytečená, tak to ide ľahšie. Ručne to je o čosi namáhavejšie,“ vysvetľuje mestská včelárka a ekoporadkyňa združenia Živica Petra Ježeková.

Plasty sa v medomete vďaka bicyklovaniu točia dokola a odstredivou silou sa med dostáva von po jeho stenách. Následne preteká do nádoby, kde ho včelári plnia do fľaštičiek. Na premiéru upraveného prístroja sa prišlo pozrieť niekoľko žiakov základnej školy Alexandra Dubčeka, ktorí taktiež prispeli výsadbou rastlín. Na školskej záhrade pestujú predovšetkým jahody a stavajú včelie hotely. „Je to naozaj zážitok a pani učiteľke sme vďační, že sme sem mohli prísť a vyskúšať si aj bicyklový medomet. Staršie ročníky na záhrade našej školy vyrábajú hotely a starajú sa o včely. Keď budeme vo vyššom ročníku, zastúpime ich my,“ povedala piatačka Natália Vavrušová za celý kolektív.

Školáci si med vybicyklovali. Foto: Ivan Majerský, Pravda
mestsky med, zivica, medomed Školáci si med vybicyklovali.
Mestská včelárka a ekoporadkyňa združenia... Foto: Ivan Majerský, Pravda
mestsky med, zivica, medomed Mestská včelárka a ekoporadkyňa združenia Živica Petra Ježeková deťom celý postup vysvetlila.

Tomáš Blaškovič, profesionálny včelár zapojený do projektu, je nadšený z iniciatívy združenia. Obáva sa však, že aj napriek snahám podobných organizácií je úbytok včelstiev kritický. „V posledných rokoch veľké zlepšenia nevidno. Vo svete, ale aj my, bojujeme za to, aby boli zakázané niektoré druhy pesticídov. Hlavne tie, čo majú negatívny dopad na včely. Znižujú ich imunitu, životaschopnosť a sú náchylné na ochorenia. Potom je aj náročnejšia starostlivosť o včely“, vysvetlil. Problém pre včely predstavujú aj náhle klimatické zmeny, predovšetkým mierna zima. „Včely v zime problém nemajú. Avšak ak je zima mierna, matky začínajú klásť vajíčka oveľa skôr a následne uhynú na hlad, pretože spotrebujú zásoby na výchovu plodu,“ dodal Blaškovič.

Mestské včely aj napriek nepriaznivým okolnostiam dosahujú nadpriemerné výsledky. Paradoxne, na rozdiel od poľnohospodárskej krajiny, kde sa používajú pesticídy, včela sa v meste stretáva s pomerne priaznivým prostredím. „Keď sa robili výskumy, tak mestský med bol rovnako zdravý ako vidiecky. Jediné, čoho sa včela nevie zbaviť, sú pesticídy, ale tie sa nachádzajú kvôli postrekom úrody vo väčšom množstve na vidieku. Jediné, čo sa neodporúča, je mestský peľ a to hlavne kvôli prachu,“ zdôraznila na záver Ježeková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #med #včely #Karlova Ves