Od augusta penzisti znovu potrebujú SeniorPasy

Bratislavčanovi Rolandovi Golbergerovi, ktorý v júli oslávi deväťdesiate narodeniny, sa nepáči, že mu na bezplatnú jazdu integrovanou hromadnou dopravou nebude od 1. augusta stačiť len občiansky preukaz.

22.06.2016 14:00
mhd, seniorpas, dochodcovsky seniopas Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (11)

Znovu sa bude musieť preukazovať SeniorPasom. Ten síce má, ale obáva sa, že do definitívneho rozsudku súdu o tom, či seniorom nad 70 rokov bude stačiť občiansky alebo pas, si bude musieť jeho predĺženie znovu odstáť.

SeniorPasy začali dopravcovia zapojení do Bratislavskej integrovanej dopravy vydávať vlani v novembri. S nimi mohli dôchodcovia v celom kraji cestovať na jeden lístok autobusom, vlakom a bratislavskou verejnou dopravou. Penzisti si však museli za čipovú kartu zaplatiť a často vystáť dlhé rady, čo bolo pre nich veľmi náročné. SeniorPas sa elektronicky nahráva na čipovú kartu platnú päť rokov. Po roku si ho však musia cestujúci bezplatne obnoviť. Je teda možné, že penzisti si v radoch postoja aj na jeseň, no za čipovú kartu už nebudú platiť.

Bratislavská integrovaná doprava však plánuje spustiť predĺženie SeniorPasov priamo cez označovače cestovných lístkov, čo by mohlo dôchodcom situáciu uľahčiť. „Túto službu chceme spustiť pre cestujúcich už počas jesene tohto roka,“ uviedla Eva Kukurová, hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy. SeniorPas si môžu podľa nej ľudia vybaviť aj naďalej na predajných miestach všetkých troch dopravcov alebo cez internet.

„Sľubujú nám, že Seniorpasy predĺžia aj cez označovače, ale po tom všetkom, čo som zažil pri jeho vybavovaní, im už neverím, že to bude fungovať,“ reagoval 90-ročný dôchodca na sľuby členov zapojených do integrovanej dopravy.

Povinnosť používať SeniorPasy na bezplatné cestovanie v Bratislavskom kraji aj pre ľudí nad 70 rokov na súde napadol v januári Európsky inštitút pre ochranu spotrebiteľa a právny štát. Okresný súd Bratislava I. vydal na jar predbežné opatrenie, na základe ktorého mohli seniori nad 70 rokov od jari opäť cestovať len na občiansky preukaz.

Krajský súd však v týchto dňoch toto rozhodnutie zrušil a penzisti budú musieť od augusta znovu používať Seniorpasy. Občiansky preukaz im stačiť nebude. Ak taký doklad nemajú, môžu cestovať na polovičný jednorazový cestovný lístok, čo je zľava päťdesiat percent. Súd však nerozhodol v prípade žaloby inštitútu, ktorý tvrdí, že SeniorPasmi dopravcovia dôchodcov šikanujú, zneužívajú ich nevedomosť a spotrebiteľom kladú neprimerané prekážky, ktoré komplikujú situáciu. Zároveň žiada vrátiť peniaze za vydanie Seniorpasov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #integrovaná doprava #mestská hromadná doprava #SeniorPas