Hudobník a fotograf – to je prezentácia Mirka Krajčiho v Banskej Bystrici

V átriu Štátnej vedeckej knižnice na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici sa svojimi fotografiami prezentuje talentovaný, všestranný a najmä hudobným talentom obdarený umelec Mirko Krajči.

06.07.2016 14:26
Mirko Krajči Foto:
Dirigent a skladateľ Mirko Krajči sa výstavou v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici predstavil aj ako fotograf. Snímka je jednou z vystavených fotografií.
debata

Štúdium na Konzervatóriu v Bratislave ukončil s titulom Najlepší absolvent roka a pokračoval v štúdiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V roku 1992 absolvoval dirigentskú stáž na Conservatoire National Supérieur v Paríži. V súčasnosti je hudobným režisérom Slovenského rozhlasu. Od roku 1996 je umeleckým vedúcim a dirigentom Komorného orchestra súboru Technik. Ako dirigent sa predstavil v mnohých svetových metropolách. Intenzívne sa venuje komponovaniu.

Toto curriculum vitae nepodsúvam čitateľovi bezúčelne. Dnes nechcem hovoriť o Mirkovi Krajčim ako o hudobníkovi. On totiž na všetkých svojich cestách, v muzikantských štúdiách, pri dirigentskom pulte či spoza neho, nosil so sebou fotoaparát.

A výstava v ŠVK v Banskej Bystrici dokazuje, že teraz už aj umelec – fotograf, má zmysel a cit pre podchytenie detailu, zaznamenanie momentu či priblíženie alebo fotografický opis situácie. Sú to čierno-biele a farebné fotografie, ktoré rozprávajú za Mirka jeho skúsenosti, poznanie, vnemy a citlivý opis atmosféry. Či už je to oblasť hudby alebo zachytenie momentu muža pohlteného prácou, dirigovaním alebo chvíle oddychu na cestách, to všetko rozprávajú fotografie hudobníka – fotografa. Možno je to náhodná prezentácia, využitie príležitosti alebo dlho pripravovaná výstava, všetky možnosti dávajú zmysel. V átriu ŠVK sú vystavené fotografie nadaného umelca a môžete sa o tom presvedčiť do 16. júla 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #fotograf #skladateľ #Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici