Bratislavský ostrov Sihoť začali zalesňovať

Štátne lesy ukončili prvé zalesnenie ostrova Sihoť na plochách, kde sa ťažilo drevo, čo sa vtedy stretlo s kritikou ochranárov a verejnosti. Ako informoval hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Michal Feik, v najbližšom období odvezú zvyšok vyťaženého dreva z ostrova, kde sa v súčasnosti nachádza približne 22 m3 drevnej hmoty.

12.07.2016 15:34
debata (4)

Lesy SR na tento účel objednali modernú techniku, aby minimalizovali prípadné negatívne vplyvy na životné prostredie. „Pokiaľ uvidíte autá odvážať drevo, nejde o žiadnu novú ťažbu, ale nevyhnutný odvoz dreva z dôvodu možných záplav a kontaminácie vodného zdroja.

Ochrana vodného zdroja na bratislavskom ostrove Sihoť je prvoradá a tomuto účelu podriaďujeme všetky aktivity,“ zdôraznila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Ministerka ešte v apríli požiadala štátny podnik Lesy SR o okamžité zastavenie výrubu na Sihoti. Lesy SR odvtedy uskutočnili takzvané prvé zalesňovanie, to je umelú obnovu lesa po holorubnej ťažbe. „Napriek tomu, že povinnosť vykonať obnovu lesa od vzniku holiny je do dvoch rokov, Lesy SR konali bezodkladne a takmer celá plocha je už zalesnená," konštatovala Matečná.

Ministerstvo pôdohospodárstva v spolupráci s Lesmi SR budú podľa nej aj v budúcnosti na Sihoti vysádzať stromy a ťažiť drevo prírode blízkym spôsobom zaručujúcim ochranu vodárenského zdroja proti kontaminácii.

Obnovná ťažba dreva sa bude vykonávať na menších plochách a bude vopred odsúhlasená Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou ako správcom vodného zdroja. Obnovná ťažba sa uskutoční v súlade s programom starostlivosti o les, ktorého príprava v súčasnosti stále prebieha.

Ostrov Sihoť, ktorý je pre verejnosť úplne uzavretý, slúži ako vodárenský zdroj od roku 1886, pričom jeho podzemná voda patrí k najkvalitnejším na celom Slovensku. Na rozlohe asi 235 hektárov sa nachádza 41 studní a 102 vrtov. Podzemný zdroj zásobuje pitnou vodu asi štvrť milióna ľudí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Sihoť