Stavebník čiernych stavieb v Rači zaplatí pokutu

Stavebník piatich čiernych stavieb v račianskych vinohradoch sa podľa stavebného úradu v bratislavskej mestskej časti Rača dopustil výstavbou priestupku. Zaplatiť bude musieť pokutu takmer 30-tisíc eur.

25.07.2016 13:23
debata (2)

Ako ďalej uviedla hovorkyňa mestskej časti Bratislava – Rača Eva Miklánková, stavebník v období od 1. apríla 2014 do 31. augusta 2014 postavil bez stavebného povolenia v račianskych vinohradoch jednu dvojpodlažnú stavbu a štyri jednopodlažné stavby. Ide o hrubé stavby so šachtami, centrálnou šachtou pri vstupe na pozemok a betónovým múrom pre elektrické skrine a merače plynu.

Stavebník sa voči uloženým pokutám dvakrát odvolal, Okresný úrad Bratislava III však odvolania zamietol a potvrdil rozhodnutie račianskeho stavebného úradu. Podľa neho postupoval stavebný úrad v tejto veci správne a v súlade so stavebným zákonom.

Mestská časť Bratislava – Rača sa čiernymi stavbami v lokalite Fixle zaoberá viac ako dva roky a obrátila sa s podaniami umožňujúcimi postihnúť stavebníka a zastaviť jeho činnosť na viacero dotknutých inštitúcií a organizácií, ako napríklad na Obvodný úrad životného prostredia v Bratislave, Okresný úrad – odbor výstavby a bytovej politiky, Obvodný pozemkový úrad, Okresnú prokuratúru Bratislava 3, Bratislavskú vodárenskú spoločnosť, SPP či Západoslovenskú energetiku. Žiadna z nich však snahu mestskej časti o zastavenie čiernych stavieb nepodporila.

V máji 2015 Obvodné oddelenie Policajného zboru Bratislava III na základe opätovného trestného oznámenia začalo voči stavebníkovi trestné stíhanie vo veci neoprávneného uskutočňovania stavby, keďže jedna z čiernych stavieb je dvojpodlažný dom, a teda nespadá do kategórie jednoduchých stavieb.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Rača #čierne stavby