Festival v Terchovej to uhral aj s nižšou dotáciou

Terchovská muzika, konský sprievod či snaha o rekord v počte hrajúcich heligonkárov. Jánošíkove dni v Terchovej majú čo ponúknuť aj po 54. raz. Podujatie však pre organizátorov malo sprvu trpkú príchuť.

26.07.2016 13:00
jánošíkove dni, terchová, festival Foto: ,
O program Jánošíkových dní v Terchovej mali návštevníci veľký záujem aj minulý rok.
debata (7)

Od štátu dostali asi len tretinu zo sumy, o ktorú žiadali. Nižšia dotácia sa však nakoniec na vstupnom neodrazí. Pomohli sponzori. Slávnosti sa začnú vo štvrtok 4. augusta a potrvajú do nedele 7. augusta.

Pôvodne obec od Fondu na podporu umenia pýtala viac ako 100-tisíc eur, dostala 11-tisíc. Tie podľa bývalého starostu a jedného z členov organizačného tímu štvordňového festivalu Milana Laurenčíka stačia na prvé akcie v prvý deň. Zvyšok samospráva vykryla zo sponzorských príspevkov a z obecného rozpočtu. Zohnala dokopy 31 partnerov, čo Laurenčík nepovažuje za trvalé riešenie.

Rovnaký názor má aj šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj. „Dostatok sponzorov sme našli len vďaka porozumeniu z ich strany, ale do budúcnosti toto nie je cesta,“ hovorí Cabadaj. Nerozumie, prečo štát viac nepodporuje prvky UNESCO, akým je už dva roky práve terchovská muzika. „Je povinnosťou štátu, aby sa takýto prvok, ktorý teraz už patrí celému svetu, v národe rozvíjal,“ myslí si šéfdramaturg.

Vstupné na slávnosti teda nezdražie. Nebude sa vyberať ani mýto od vodičov osobných áut na vjazde do Terchovej. Dôvodom je jednak snaha prilákať viac návštevníkov, jednak snaha neskomplikovať dopravu. Ak sa totiž niečo stane pod Strečnom, hlavná obchádzka vedie práve cez Terchovú. Laurenčík dodáva, že aj parkovanie bude v celej dedine zadarmo. Na vlaňajších sumách zostanú tiež nájmy pre stánkarov. „Pokiaľ ide o honoráre účinkujúcich, budú vyplatené naozaj len symbolické sumy, nie také, aké by si zaslúžili,“ dodáva Laurenčík.

Dotácie na kultúrne podujatia tento rok prvýkrát rozdeľovala komisia Fondu na podporu umenia, do vlaňajška to malo na starosti ministerstvo kultúry. K dispozícii bolo 15 miliónov eur. Usporiadatelia mali šancu získať peniaze vo dvoch výzvach. V prvej mohli požiadať o 30– až 250-tisíc eur a v druhej od 1 500 do 30-tisíc eur.

Folklórny festival v Terchovej so sumou viac ako 108-tisíc v prvej výzve neuspel a nedostal nič. Vyššiu požiadavku obhajoval bývalý starosta Terchovej tým, že tento rok pripravovali rozsiahlejší projekt. Každý rok sa podľa neho náklady šplhajú nad stotisíc eur. V druhej výzve žiadala obec 29 900 eur. Fond jej nakoniec vyčlenil 11 000 eur. Odborná sedemčlenná komisia ako dôvod uviedla, že projekt nesplnil požadované kritériá. Porota zhodnotila dramaturgiu Jánošíkových dní ako nejasnú. Starosta sa ohradil, že predložiť presný program v januári sa nedá. Ide podľa neho o proces, ktorý sa vyvíja.

V minulom roku ministerstvo kultúry dalo Terchovej na podujatie 22-tisíc eur, no do rozhodnutia Fondu odmietlo zasahovať. Argumentovalo tým, že minister Marek Maďarič rešpektuje jeho nezávislosť.

Obec pod Rozsutcom sa pri šetrení snažila, aby sa nízka dotácia nedotkla programu. Museli však vypustiť jeden detský program. Väčšina programov zostala pre návštevníkov zadarmo. „Platiť sa bude len na akcie, ktoré sa budú konať na amfiteátri, ako minulý rok,“ vysvetľuje bývalý starosta.

Najväčšími ťahákmi bude podľa neho tradičný vozový sprievod, predstavenie Terchovského národného divadla či vystúpenia detských alebo seniorských folklórnych skupín.

Na podujatie sa chystá aj Terchovčanka Petra. Najviac sa teší na sobotu večer, keď program uzatvára terchovský symfonický orchester a ohňostroj. Oceňuje, že organizátori dávajú priestor folklóru aj z iných krajín, nielen zo Slovenska. „Naposledy, keď som bola na festivale, zažila som turecký folklór, ktorý bol úplne iný ako slovenský, ale stále krásny,“ dopĺňa mladá žena. Tento rok sa tu predstaví 1 200 účinkujúcich, medzi nimi umelci z Ruska, Česka či zo Slovinska. Jánošíkove dni každý rok navštívi asi 50– až 70-tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Terchová #Jánošíkove dni #štátné dotácie