Cíferom sa prehnala búrka, zaplavilo ulice a železničný podjazd

Cíferom sa v noci prehnala búrka. Pod vodou je Severná ulica. Zaplavený bol tiež železničný podjazd a niekoľko rodinných domov. Hasiči vytvárajú umelé jazero na poli, kde odčerpávajú vodu z dediny.

28.07.2016 09:56
cífer, búrka, zaplavené pole, Foto:
Hasiči na poli vytvorili umelé jazero z odčerpanej vody z dediny.
debata (3)

Od tretej ráno zasahujú hasiči v obci Cífer v okrese Trnava. Trnavským profesionálom pomáhajú dobrovoľní hasiči z Voderád a Špačiniec. Voda zaplavila polovicu Severnej ulice na okraji dediny. „Počas silnej búrky sem stiekla voda z neďalekého poľa,“ povedala hovorkyňa trnavských krajských hasičov Júlia Kedrová.

Obyvateľom ulice sa dostala aj do záhrad. Dva domy mali podľa Kedrovej zaplavené pivnice. Pod vodou bol aj železničný podjazd, ktorý bol neprejazdný. „Na poli na opačnej strane dediny vytvorili umelé jazero a pomocou veľkokapacitných čerpadiel sem odčerpávajú vodu z dediny . Vedenie ťahajú stredom dediny,“ dodala Kedrová. Podľa odhadov bude trvať asi do jedenástej, kým odčerpajú všetku vodu.

Niekoľko hodín bol neprejazdný miestny... Foto: Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Trnave
cífer, železničný podjazd, Niekoľko hodín bol neprejazdný miestny železničný podjazd.

Prietrž mračien nad Cíferom začala podľa starostu obce Maroša Sagana včera asi okolo jedenástej večer. „Voda zatopila dve ulice, Štadiónovú a Záhradnú. Vtedy sa zároveň zaplavil aj železničný podjazd medzi starou časťou Cífera a tou smerom na Jablonec,“ popísal starosta.

Vodu z podjazdu hasiči odčerpali a postavili protipovodňovú hrádzu, ktorou zamedzili ďalšie vnikanie vody popod železnicu do obce. Zadržaná voda sa neskôr buď vsiakne alebo ju budú po troche púšťať. Podarilo sa vyriešiť aj obe ulice.

„Hodinu potom, čo sme sa rozišli, mi volali ľudia, že priteká voda z časti katastra smerom na Jablonec. Vyzeralo to akoby potok vtekal do Cífera,“ doplnil Sagan s tým, že táto situácia sa v dedine opakuje každých asi desať rokov.

Na mieste, kadiaľ sa valila voda, existovalo v minulosti koryto. „Bol to takzvaný suchý potok práve pre takéto prípady. Počas 80-tych až 90-tych rokov sa koryto pozavážalo a vybudovali sa tam domy. Dnes preto nemôže voda prirodzene odtiecť, udržiava sa v záhradách a zaplavuje ulice,“ dodal starosta.

Sagan vie o troch zaplavených domoch. „Možno sa ohlásia ďalší, keď si s vodou nebudú vedieť poradiť sami.“ Väčšie materiálne škody obec nemá. Podľa starostu voda nepodmyla cestu ani nenarušila povrch komunikácie. „Bude treba odstrániť nánosy bahna,“ dodal na záver.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #Cífer