Zvolenská nemocnica zvyšuje komfort

Pacientov zvolenskej nemocnice čakajú ďalšie novinky, ktoré zvýšia ich komfort. Obnovené prízemie chirurgického pavilónu a dokončená digitalizácia celej nemocnice.

29.07.2016 18:00
debata
Pacientka na vyšetrení digitálnym RTG prístrojom. Foto: Nemocnica Zvolen
zvolen, nemocnica, RTG Pacientka na vyšetrení digitálnym RTG prístrojom.

Po polročnej modernizácii a investícii za viac ako 150-tisíc eur majú pacienti k dispozícii okrem modernejšieho vstupu s recepciou aj nový vyvolávací systém pacientov, navigačný systém i nový digitálny röntgenový prístroj.

Najväčšou investíciou bol RTG prístroj, čím sa kompletne zdigitalizovala celá nemocnica. „Nový prístroj so sebou prináša množstvo výhod ako pre pacientov, tak pre lekárov a v neposlednom rade má pozitívny vplyv aj na životné prostredie. Čas, potrebný na vyšetrenie pacienta sa výrazne skráti, súčasne sa zníži i jeho radiačná záťaž," približuje primárka rádiodiagnostického oddelenia Valentína Rusenková.

Pacient dostane napálené CD so svojou snímkou. Tá je súčasne nahratá do nemocničnej archívnej platformy, takže lekár z iného oddelenia nepotrebuje, aby si pacient nosil so sebou CD v rámci nemocnice. „V prípade potreby môže byť snímka nahratá aj do rádiologického komunikačného centra, určeného na bezpečný digitálny prenos obrazovej dokumentácie pacientov. Znamená to, že lekár z druhej strany republiky si môže snímku prezrieť on-line," dodala Rusenková. Snímka je zhotovená vo vysokej kvalite, možno ňou narábať, čo v konečnom dôsledku vylučuje nutnosť opakovania zhotovenej snímky z dôvodu nízkej kvality.

Obnovené prízemie chirurgického pavilónu má moderný vstup so všetkými potrebnými vyšetrovacími a diagnostickými pracoviskami pre pacientov, ktorí potrebujú chirurgickú prvú pomoc. „Toto pracovisko zaostávalo, čo sa týka vybavenia aj prostredia, za inými, už zrekonštruovanými. Preto sme sa rozhodli pristúpiť k rekonštrukcii, ktorá už bola nevyhnutná," uviedol riaditeľ zvolenskej nemocnice Jozef Botka.

Recepcia s usmievavou sestričkou. Foto: Nemocnica Zvolen
zvolen, nemocnica Recepcia s usmievavou sestričkou.

Novinkou je tiež systém poradových lístkov. Pacient si pri vstupe vytiahne poradový lístok podľa toho, kam potrebuje ísť. Nad ambulanciami sú displeje, ktoré ukazujú číslo práve ošetrovaného pacienta. Život ohrozujúce stavy a záchranka majú prednosť. Systém okrem nervozity a predbiehania sa pacientov zabezpečuje tiež štatistiky, napríklad dobu čakania pacientov či dobu jeho vyšetrenia.

„Prostredníctvom týchto štatistík budeme môcť relevantne porovnať čakaciu dobu pacienta na vyšetrenie u nás a v iných zdravotníckych zariadeniach, pričom porovnávať sa chceme predovšetkým so zahraničnými zariadeniami," dodal Botka.

Systém stál viac ako 7-tisíc eur. Nemocnica Zvolen, ktorá patrí do skupiny AGEL, si od neho sľubuje zefektívnenie manažmentu pacienta. Vyvolávací systém plánujú zaobstarať aj pre polikliniku, v ktorej je takmer 40 ambulancií.

Súčasťou manažmentu pacientov, ktorá doteraz v chirurgickom pavilóne chýbala, je recepcia. Zdravotná sestra tu bude navigovať pacientov do jednotlivých oddelení, pomôže im v orientácii v pavilóne a bude ich objednávať na presné termíny vyšetrení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Zvolen