Kalvária ponúka špičkový turistický servis

Banskoštiavnická Kalvária láka čoraz viac domácich i zahraničných turistov. Dnes tu pre nich otvorili nové návštevnícke centrum so špičkovým servisom.

29.07.2016 16:24
Kalvária Foto:
Otváranie návštevníckeho centra pod Kalváriou
debata

Vzácna a vyhľadávaná historická pamiatka európskeho významu odteraz ponúkne nielen kus jedinečnej histórie, ale aj turistický servis v podobe pohodlného parkovania, reštaurácie, výstavného priestoru a toaliet. Nechýba ani gallery shop. Vo výstavnom priestore je sprístupnená expozícia, venovaná histórii jezuitov v Banskej Štiavnici i samotnej Kalvárii.

Práce na obnove Kalvárie začalo ešte v roku 2007 miestne občianske združenie Kalvársky fond. Odvtedy sa zanietencom podarilo obnoviť viac ako polovicu celého areálu.

V súčasnosti je kompletne zrekonštruovaný Dolný kostol a viac než polovica z 19 kaplniek s bohatou barokovou výzdobou. Vybudovali aj amfiteáter, infraštruktúru a pribudlo osvetlenie objektov. Pravidelne tu organizujú náboženské, komunitné i kultúrne podujatia. Popri zachovanom duchovnom rozmere sa tak rozvíja i rekreačná a náučno-vzdelávacia hodnota Kalvárie.

„V areáli novootvoreného návštevníckeho centra plánujeme vytvoriť aj veľkú záhradu ako miesto pre relaxáciu návštevníkov po náročnom výstupe. V tomto roku očakávame návštevnosť až 60-tisíc turistov. Naďalej budeme pokračovať v reštaurovaní nástenných malieb v Hornom kostole, obnovujeme ďalšie dve kaplnky, ako aj samostatný objekt Ecce homo,“ načrtol plány predseda združenia Kalvársky fond Martin Macharik. Barokový skvost v ostatných rokoch získava nielen na kráse, ale aj na popularite. Minulý rok ju navšívilo zhruba 50-tisíc turistov z celého sveta.

Systematickú obnovu Kalvárie od roku 2008 podporuje Nadácia VÚB, ktorá každoročne prispeva na jej renováciu sumou 66 400 eur. Túto čiastku sa zaviazala poskytovať počas desiatich rokov. Tento rok dokonca sumu navýšila na 100-tisíc eur. Na zakúpenie budovy pod Kalváriou a jej rekonštrukcie, v ktorej dnes otvorili návštevnícke centrum, si združenie vzalo úver. Prispeli aj sponzori a ministerstvo kultúry. Celková investícia predstavuje 300-tisíc eur.

Na obnove banskoštiavnického historického skvostu sa podieľa aj World Monuments Fund. Na reštaurovanie kaplniek a sôch prispievajú adoptéri jednotlivých objektov a stovky dobrovoľníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #kalvária #Putovanie banskoštiavnickou kalváriou #návštevnícke centrum