Domased i svetobežník Juraj Kollár v Praetóriu v Banskej Bystrici

V Praetóriu v Stredoslovenskej galérii na Námestí Štefana Moyzesa 25 v Banskej Bystrici, si môžete pozrieť výstavu rodom Nitrančana žijúceho v Bratislave, svetobežníka a milovníka farieb v rozmanitých podobách, Juraja Kollára(1981).

02.08.2016 12:31
Juraj Kollár Foto:
Z vernisáže výstavy Juraja Kollára Obytná zóna.
debata

Na výstave pod názvom Obytná zóna predstavuje rozsiahly výber zo svojej najnovšej tvorby s prihliadnutím na fakt, že väčšina diel tu má svoju výstavnú premiéru.

Absolvent Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave si rozšíril svoje vzdelanie na Akadémii výtvarných umení v Prahe. Svoje diela predstavoval na kolektívnych výstavách, nezanedbateľné sú však práve tie, na ktorých sa predstavil so svojou tvorbou ako samostatný bežec. Práve taká je výstava v Banskej Bystrici v kurátorskej kompetencii Kataríny Bajcurovej.

Juraj Kollár je stelesnením súčasného umelca. Zakotvený doma na Slovensku, vo vzťahoch, ktoré si tu utvoril, je zároveň kozmopolita a nomád. Maľba a maliarstvo je spôsobom jeho života. Rád pracuje s klasickými maliarskymi žánrami, v jeho tvorbe nájdeme krajiny, portréty, akty, zátišia, figurálne aj animálne kompozície, zaujíma ho gestická, geometrická, abstraktná i „realistická“ figurálna maľba.

Vôňa olejovej farby sa v galérii mieša s vôňou diaľok a s atmosférou miest, ktoré výtvarník navštívil alebo v nich aj dlhšie žil. Takým mestom je napríklad Paríž, ktorý sa dostal umelcovi „pod štetec“ a nájdete ho v mnohých variáciách aj na banskobystrickej výstave. Rád sa díva na krajinu, ale v jeho obrazoch nenájdete turisticky frekventované miesta. Vyhnúc sa Eiffelovej veži, navštevuje zákutia a uličky miest, detaily v ktorých ožívajú zvieratá, promenádujú sa mladí ľudia či odpočívajú tí starší. Nie je jednoduché dešifrovať jeho tvorbu, ale keď sa vám to podarí, objavíte sa vo svete pozemskej krásy a nebeskej atmosféry, ktoré spolu splývajú.

Môžete tak urobiť do 28. augusta 2016, dokedy výstava Juraja Kollára s názvom Obytná zóna potrvá.

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenská galéria #Obytná zóna #Juraj Kollár