V Bratislave sú tri nové fontány na pitie, pribudnú ďalšie

K jedenástim fontánam na pitie pribudli v centre Bratislavy tri nové. Jedna je na Župnom námestí, druhá na Hodžovom námestí a tretiu ľudia nájdu na Rázusovom nábreží. Bratislavčania a návštevníci mesta sa z nich môžu napiť, nabrať si vodu do fľaše alebo sa osviežiť.

02.08.2016 16:14
Nové pitné fontánky, bratislava, pitná... Foto: ,
Nová pitná fontánka na Hodžovom námestí v Bratislave.
debata (10)

Ako na utorkovom brífingu pri novej fontáne na Župnom námestí povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, do mesiaca by mali pribudnúť ďalšie, osadiť by ich chceli do bratislavských mestských častí Petržalka a Ružinov.

Generálny riaditeľ Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Zsolt Lukáč pripomenul, že zatiaľ ich naplánovali päť, celkovo by ich v meste malo pribudnúť desať až jedenásť. O hygienu fontán sa bude starať BVS, prevádzkovať ich budú od apríla do októbra.

Fontány v meste osadili tak, aby ich mohli používať nielen dospelí, ale aj deti a osoby so zdravotným postihnutím. Prúd vody nastavili podľa Lukáča tak, aby počas jedného intervalu naplnil jednu litrovú fľašu.

„Je to umelecké dielo a do Starého Mesta sa hodí. Jedna fontána stála približne šesťtisíc eur, všetky ich zaplatila BVS. Zatiaľ vyrobili prvé tri kusy, ktoré už osadili, postupne budú dorábať ďalšie, podľa požiadavky mesta,“ poznamenal Lukáč s tým že fontány budú pribúdať nielen v Bratislave, ale v ďalších mestách akcionárov BVS.

O miestach, kde fontány na pitie umiestnia, rozhodovali podľa požiadavky Generálneho investora Bratislavy, ktorý fontány v meste spravuje. „Jedným z dôležitých faktorov je, že fontánu môžu umiestniť len tam, kde je vodovodné potrubie, nemôžu ju postaviť hocikde,“ odpovedal primátor na otázku, či nie je zbytočné, aby na Župné námestie už k jednej fontáne na pitie pribudla ďalšia.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #pitná voda #pitné fontány