Novým prístrojom odhalia colníci nebezpečný tovar okamžite

S pomocou nového prístroja dokážu žilinskí colníci odhaliť nebezpečné látky či pašovaný tovar do niekoľkých sekúnd. Ako ďalej informovala hovorkyňa Colného úradu Žilina Božena Chríbiková, ručný spektrometer Raman pracuje na princípe laserového svetla, ktoré vie preniknúť k látke aj cez sklenený, plastový alebo igelitový obal.

03.08.2016 18:32
debata (3)

Priamo v teréne dokáže rýchlo a presne identifikovať výbušniny, chemikálie, lieky aj drogy. „Prístroj je určený na prácu v náročných podmienkach a dá sa naň spoľahnúť, aj keď sa používa dlhší čas v prostredí s vysokou teplotou. Autori vynálezu zaručujú jednoduchú a rýchlu manipuláciu už do 10 sekúnd. Celý proces spočíva v zameraní kontrolovanej látky spektrometrom a spustení merania, po ktorom prístroj zanalyzuje stav a na obrazovke ukáže podrobné výsledky. Pokiaľ by zachytil niečo nebezpečné, vydá varovné signály,“ uviedla Chríbiková.

Doteraz žilinskí colníci vyhodnocovali tovar po prehliadke či už v dopravných prostriedkoch, batožinách cestujúcich alebo rôznych predajniach podľa znakov viditeľných na prvý pohľad. Pomáhali im röntgeny a služobné psy, ale na mieste mohli vysloviť len podozrenie, že ide o niečo nelegálne. „Až odbornou expertízou z odobratej vzorky sa to buď potvrdilo, alebo vyvrátilo. Používanie spektrometra by postupne malo odbúrať niektoré úkony a tým aj zrýchliť celé konanie. Navyše tento druh prístroja svojou schopnosťou detekcie výbušnín a prekurzorov biologických činiteľov môže byť využitý aj v boji proti terorizmu,“ dodala hovorkyňa Colného úradu v Žiline.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #laser #colnica