Autíčko je hotové, výroba trvala štvrť storočia

Motorové autíčko pre svojho 6-ročného syna začal Milan Križko stavať ako tridsiatnik. Dnes je autíčko konečne hotové. Len s tým rozdielom, že tridsiatnikom je teraz syn a jeho otec je už dôchodca. Ale autíčko je perfektné, má množstvo technických vychytávok, čo chytia za srdce deti aj dospelých.

13.08.2016 14:00
autíčko, Milan Križko Foto: ,
Milan Križko pri svojom diele, na ktorom pracoval (s prestávkou) 27 rokov.
debata (5)

V aute sú čalúnené sedadlá, šofér si môže sedadlo posúvať, je tam bezpečnostný pás, posilňovač bŕzd, tlmiče nárazov, rádio, prehrávač MP3, svetlá vpredu aj vzadu, podsvietenie zospodu, kontrolky pre brzdu aj zaradenie rýchlostného stupňa, má alarm, zasúvaciu strechu aj diaľkové ovládanie.

„Syn Martin mal šesť rokov, keď som mu začal robiť toto autíčko. Teraz má 33. Chcel som mu urobiť radosť, aby mal originálnu hračku. Potom som začal podnikať a práce na aute som musel prerušiť, nemal som na to čas. Pred dvoma rokmi som sa k nemu vrátil, bolo odložené na povale. Bol to ešte len skelet so sedačkami,“ spomína 60-ročný Milan Križko z Adamovských Kochanoviec neďaleko Trenčína.

Pred štvrťstoročím ho začínal vyrábať z materiálu, čo našiel v šrote. Väčšinou to boli zachované plechy a rúrky, tie potom doma spracovával. Plechy sú hrubé 2 až 3 milimetre, tak rýchlo nezhrdzavejú. Mnohé súčiastky použil zo starých „mašín“. Napríklad motor je z motocykla Jawa 250, hrebeňové riadenie z trabanta, brzdy z Pioniera, čo bola malá motorka, populárna za socializmu. Volant si Milan Križko vyrobil sám, ale viacero doplnkov musel kupovať. Napríklad kolesá boli pôvodne určené na kosačku, všetky svetlá sú úsporné LED-ky. Celá výroba ho vraj stála najmenej 2-tisíc eur. A asi tisíc hodín práce. Nepredal by ho, ani keby mu niekto ponúkal tritisíc eur.

„Nad tým som nikdy nerozmýšľal, ani nebudem rozmýšľať. Načo by som to robil? Ale bol by som rád, keby sa toho niekto chytil a začal takéto autíčko sériovo vyrábať. Určite by sa dalo využiť napríklad na dopravných ihriskách,“ vraví Milan Križko, pre ktorého je technika najväčšou záľubou.

Prvú motokáru vyrobil, keď mal 16 rokov. Odvtedy ich zhotovil viacero, ale napríklad aj motorový čln či karavan. Autíčko skúšal na maximálnu rýchlosť. Spočiatku dalo aj sto kilometrov za hodinu. To sa mu zdalo veľa, tak motor upravil, aby išlo maximálne osemdesiatkou. Pretože je kvôli bezpečnosti vyrobené z masívneho materiálu, hmotnosť má takmer 400 kilogramov. A ďalšie parametre? Dĺžka 230 cm, šírka 95 cm, výška 60 cm. Dal mu názov KRM 250, písmená sú z jeho priezviska a mena, číslo označuje obsah motora.

Momentálne je hlavným pilotom tohto autíčka 6-ročný Lukáš, syn netere Milana Križka. Ale prichádzajú si ho pozrieť a vyskúšať aj ďalšie deti, je to pre ne veľký zážitok.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #auto