Železničná doprava v Tatrách už funguje bez obmedzení

Doprava na Tatranských elektrických železniciach už funguje bez obmedzení. Tá bola obmedzená takmer týždeň po samovoľnom zosunutí parapetu mosta medzi Tatranskou Poliankou a zastávkou Danielov dom v piatok 5. augusta.

12.08.2016 14:08
most, Tatry, železnica Foto:
Električková trať v Tatrách sa samovoľne zrútila v piatok 5. augusta.
debata (5)

„Teší nás, že sa železniciam aj napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam v posledných dňoch podarilo opraviť poškodený most v takom krátkom čase a obnoviť dopravu na tratiach Tatranských elektrických železníc (TEŽ) v plnom rozsahu,“ uviedol pre médiá primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. Ako dodal, práve počas letnej turistickej sezóny je pre mesto dôležité, aby jeho návštevníci a tiež domáci nemuseli pamätať na obmedzenia a mali zaistený komfort a bezpečnosť pri presunoch.

Železnice Slovenskej republiky dali do prevádzky spomínaný železničný most vo štvrtok podvečer. Elektrické vlaky tam už jazdia podľa cestovného poriadku, cez most však so zníženou rýchlosťou na 20 kilometrov za hodinu.

„ŽSR bezprostredne po zosunutí parapetu mosta odhadovali, že oprava potrvá niekoľko týždňov. Vďaka maximálnemu nasadeniu zamestnancov, techniky, ako aj vzájomnej koordinácii všetkých činností, ale aj vďaka relatívne priaznivému počasiu sa tento predpokladaný čas podarilo skrátiť na sedem dní. Denne na oprave mosta pracovalo dvadsať až dvadsaťpäť zamestnancov ŽSR,“ informovala Martina Pavliková, hovorkyňa ŽSR.

Po dokončení opravy prešiel most kontrolou, či spĺňa statické, technologické a technické parametre a tiež hlavnou prehliadkou. „Namerané hodnoty plne vyhovujú bezpečnej železničnej doprave. Oprava mosta s pomocou mostného provizória je však len dočasným riešením. ŽSR plánujú do budúcna komplexnú rekonštrukciu mosta, kde sa zásadným spôsobom zmenia jeho parametre za použitia moderných postupov,“ uviedla ďalej Pavliková.

Príčiny samovoľného zosuvu časti 7,3 metra dlhého mosta, postaveného v roku 1910, sú predmetom vyšetrovania. ŽSR spravujú na Tatranských elektrických železniciach 18 mostov, všetky majú podľa Pavlikovej potrebné revízie a spĺňajú podmienky pre bezpečnosť a plynulosť železničnej dopravy. Most medzi Tatranskou Poliankou a Danielovým domom mal revíziu z novembra 2015.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #električka