V Bratislave osadia pamätníky individuálnym obetiam holokaustu

Nemecký výtvarník Gunter Demnig sa vracia do Bratislavy, aby v meste osadil ďalšie pamätné kamene Stolpersteine, ktoré pripomínajú pamiatku obetí nacistickej genocídy. Občianske združenie Antikomplex pri tejto príležitosti pozýva na podujatie s názvom Prechádzka s obeťami fašistov.

14.08.2016 07:58
Stolpersteine Foto: ,
Dva kamene, ktoré pripomínajú príbeh partizánov, bratov Rosenbergovcov, osadil nemecký výtvarník pred pár dňami do chodníka na Dolnej ulici 6 v Banskej Bystrici v rámci projektu Stolpersteine.
debata (88)

Spomienkové kamene Stolpersteine (z nemeckého kameň, o ktorý sa potkneš) pripomínajú pamiatku obetí nacistickej genocídy a holokaustu. Gunter Demnig, autor medzinárodného projektu, v nedeľu opäť osadí kamene zmiznutých Bratislavčanom, ktorí sa nevrátili z koncentrákov.

O 16.00 hod. sa začne osádzanie pred domom na Gorkého ulici číslo 4, kde naposledy so svojou manželkou Elzou, učiteľkou francúzštiny, býval advokát Šalomon Rotter. Po tejto adrese bude nasledovať Kapucínska 9, kde bývali rodičia známeho predvojnového zápasníka Dávida Unreicha, Jonáš a Regína Unreichovci. Napokon osadia kamene na Godorovej ulici 2, kde bývala jeho sestra Terézia so svojím manželom hodinárom Lazarom Weissfischom a ich dvoma dcérkami deväťročnou Juditou a o tri roky mladšou Miriam. Nikto sa nevrátil, podobne ako približne 70-tisíc ich ďalších spoluobčanov.

Gunther Demnig uložil už vyše 50-tisíc kameňov v 18 krajinách Európy. Na Slovensku kamene zmiznutých sú už v Banskej Bystrici, Bratislave, Brezne, Častej, Haliči, Komárne, Lučenci, Prešove a Ratkovej.

Prechádzku s obeťami fašistov pripravilo OZ Antikomplex, ktoré sa zaoberá kolektívnou pamäťou na moderné dejiny Slovenska, traumami vo vzťahu k vlastnej minulosti, národnostným menšinám a spolužitiu. Podujatie vzniklo v spolupráci s Nadáciou otvorenej spoločnosti. Projekt podporili grantový program Ars Bratislavensis, Bratislava – Staré Mesto a starosta Radoslav Števčík.

Pamätné kamene zmiznutých v Bratislave

  • Významnému slovenskému architektovi Friedrichovi Weinwurmovi na Gorkého ulici č. 11
  • Jeho partnerovi v architektonickom ateliéri Ignácovi Vécseyovi s rodinou na Hlbokej ulici č. 4
  • Vedúcej osobnosti odbojovej organizácie Pracovná skupina Gizy Fleischmanovej na Klariskej ulici č. 7
  • Primárovi Jakubovi Österreicherovi s manželkou Jozefou na Tolstého ulici č. 7
  • Rodine Rotterovcov na Štúrovej ulici
  • Rodine Mayerovcov na Palackého ulici č. 4
88 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #holokaust #Stolpersteine