Ropná škvrna pri Žiline sa natiahla na dĺžku 600 metrov

Žilinskí hasiči od rána zasahovali na Hričovskej priehrade pri Žiline, kde sa na vodnej hladine popri brehu tiahla ropná škvrna. Jej zdroj zatiaľ inšpektori životného prostredia nenašli. Do Váhu pritekala z jeho prítoku Rajčianka.

16.08.2016 16:39
ropná škvrna, Hričovská priehrada, Žilina Foto: ,
Žilinskí hasiči natiahli na vodnú hladinu nornú stenu, do ktorej zachytávali ropnú škvrnu, aby sa nešírila ďalej.
debata (2)

Hasičov zalarmovali rybári, ktorí si v priehrade, kde pravidelne lovia ryby, všimli neznámu látku. Na člne prešli tok, aby zistili, aké veľké je znečistenie. Škvrna sa ťahala po hladine na dĺžke asi 600 metrov, šírku mala dva metre. Hasiči na vodu natiahli nornú stenu, do ktorej látku, ktorá sa posúvala po prúde rieky, zachytávali, aby sa nerozširovala ďalej. „Norné steny slúžia na zachytenie produktov, ktoré plávajú na vodnej hladine. Následne to posypeme sorbentom, ktorý nasiakne tú látku a potom ju pozbierame," vysvetlil veliteľ zásahu Hasičského a záchranného zboru zo Žiliny Andrej Fergel.

Rybári si zatiaľ žiadny masový úhyn rýb nevšimli. „Samotný úhyn nenastáva okamžite, ale nastáva často neskôr, z toho dôvodu je potrebné sledovať vplyv ropnej látky aj neskôr," zdôraznil Tibor Krajč z odboru tečúcich vôd Slovenského rybárskeho zväzu. Preto zhruba dva až tri dni budú monitorovať, aký bol následok ropnej škvrny na vodný život. Ropné látky sa môžu dostať na žiabre rýb, čo znižuje schopnosť ich prežitia.

Problémom je tiež to, že ropné látky sa dostanú do usadenín. „Následne sa vylúhujú a sú v tom vodnom prostredí a zhoršuje sa kvalita vody ako takej z dlhodobého hľadiska, lebo sa ťažko odbúravajú," hovorí rybár. Tým, že sa dostávajú aj do svaloviny, zníži sa kvalita rybieho mäsa. Čo je však najpodstatnejšie, k rybám sa cez škvrnu nedostane kyslík. „Ropné látky vytvárajú film na vodnej hladine, a tak nedochádza k prieniku kyslíka do vody, ktorý ryby potrebujú na svoj život, a z toho dôvodu môžu následne uhynúť," dodal Krajč.

Po zdroji znečistenia pátra inšpekcia životného prostredia. Zatiaľ pôvodcu nezistili. Ropná látka sa do Hričovskej priehrady priplavila z rieky Rajčianka, ktorá sa v Strážove vlieva do Váhu. „Vzniknutá udalosť sa rieši podľa zákona o vodách ako mimoriadne zhoršenie vôd, do týchto chvíľ nie je známy jej pôvodca, pracovníčky SIŽP vykonávajú  miestne zisťovanie a obhliadku na kanalizáciách  s vyústeniami do toku Rajčianka a do hričovskej priehradnej nádrže," povedala Mariana Martinková, riaditeľka Inšpektorátu životného prostredia Žilina, Slovenskej inšpekcie životného prostredia. V prípade, že znečistenie spôsobila firma a inšpektori ju odhalia, hrozí jej podľa zákona pokuta od 700 do 165-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #ropná škvrna #Hričovská priehrada