Vila Dominika Skuteckého sa otvára pre širokú verejnosť

V snahe viac priblížiť umenie obyvateľom mesta, pritiahnuť ich do galérií a zaujať aj najmenších znalcov umenia, zorganizovala Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici vo štvrtok 18. augusta podujatie Piknik v záhrade.

19.08.2016 11:40
SSG, vila Dominika Skuteckého, piknik Foto:
Piknik v záhrade Vily Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici si užívali deti aj dospelí.
debata

A to bol len začiatok projektu, ktorý na jesenné obdobie pripravili v záhrade Vily Dominika Skuteckého v Hornej ulici, ako aj v samotnej vile, ktorá bola miestom šťastného detstva vnuka známeho maliara dramatika Petra Karvaša.

Nielen sprístupnená stála expozícia obrazov, ale aj voňavá záhrada sa stali v dopoludňajších hodinách malým rajom pre deti, možno aj budúcich umelcov. Kreslenie a maľovanie na papier, maľovanie vodou, kriedami, pohybové hry s loptou, tancovanie a púšťanie vlastnoručne vyrobených lodiek, to všetko pre malých Bystričanov pripravili v SSG.

Záhrada Vily Dominika Skuteckého v Banskej... Foto: SSG
SSG, vila Dominika Skuteckého, piknik Záhrada Vily Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici sa premenila na lákavé detské ihrisko.

Popoludnie patrilo dospelým, ktorí si mohli prezrieť galériu a využiť prítomnosť profesionálov v oblasti výtvarného umenia a odborný komentár.

Vo svojej pozitívnej činnosti zamestnanci pokračujú aj naďalej. Od septembra do decembra prebehne v Záhrade podujatie pod názvom Prvý človek bol umelec, ktorého názov napovedá niečo o tom ako sa rodí umenie. Galéria sa snaží spojiť aj zdanlivo nesúvisiace formy umenia, digitálne médiá a maľbu a presvedčiť návštevníkov, že tieto dva druhy vizuálneho vnemu majú mnoho spoločné.

Veľký záujem sa sústreďuje aj na malého diváka, ktorému chcú ponúknuť nielen obrazy, ale aj ich chuť, vôňu, zvuky a melódie. Edukačný program bude mať vzdelávací charakter, forma však bude ľahká, živá a nenásilná. Obyvatelia mesta, ale aj milovníci umenia sa majú na čo tešiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #piknik #Stredoslovenská galéria #viay Dominika Skuteckého