Aktivisti sa obrátia na Fica, aby riešil situáciu s herňami

Zakázať hazard na celom území Slovenska a povoliť ho až po petícii, ktorú podpíše tridsať percent obyvateľov obce. S týmto návrhom prišla Iniciatíva Zastavme hazard, ktorá chce vyzvať premiéra Roberta Fica, aby riešil situáciu s hazardnými hrami a herňami.

22.08.2016 13:59 , aktualizované: 16:55
hazard, aliancia Foto: ,
Na obmedzenie hazardu na území mesta alebo obce treba petíciu s 30 percentami jeho obyvateľov od 18 rokov. Iniciatíva Zastavme hazard navrhuje, aby sa to na najbližšie roky otočilo.
debata (17)

Zmiznuté petičné hárky, ktoré mali v Bratislave zastaviť hazard, sa stále nenašli. Preto sa iniciatíva, ktorá petíciu spustila, obrátila na premiéra Roberta Fica (Smer).

V súčasnosti je podľa zákona o hazardných hrách potrebné vyzbierať 30 percent podpisov ľudí z obce, aby sa samospráva mohla zaoberať vydaním všeobecne záväzného nariadenia, ktoré obmedzí alebo zakáže herne či automaty na jej území. Petičiari žiadajú, aby premiér navrhol zrušenie nutnosti petície. „Bolo potrebných 106-tisíc podpisov, my sme vyzbierali vyše 136-tisíc. Po strate hárkov nemáte dostatok podpisov. Vidíme v tom zúfalú snahu zabrániť prijatiu zákazu hazardu,“ hovorí Peter Beňa z iniciatívy Zastavme hazard.

Škandál s petičnými hárkami, na aký si Bratislava nepamätá, priznal minulý štvrtok primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s tým, že hneď na druhý deň podal trestné oznámenie. Jeho úrad sa mal postarať o 8¤018 hárkov, pričom sa stratilo 3¤039 z nich. Sám primátor bol dokonca predsedom petičného výboru. Na otázky, ako a odkiaľ sa stratili a či vyvodí osobnú zodpovednosť, Nesrovnal už niekoľko dní neodpovedá. „Ten, kto s nimi manipuloval, nie je oprávnený nakladať s osobnými údajmi ľudí, ktorí sa pod petíciu podpísali,“ vyjadril sa stroho Nesrovnal.

Denník Pravda kontaktoval aj políciu, tá sa zatiaľ k vyšetrovaniu bližšie nevyjadrila. Strata podpisov nenechala chladného ministra financií Petra Kažimíra (Smer). „Primátorovi som ponúkol pomocnú ruku a budeme spoločne hľadať cestu na vyriešenie tejto situácie,“ reagoval Kažimír s tým, že bude hľadať ďalšie možnosti a kroky, ktorých cieľom by bolo vyriešiť následky vzniknuté krádežou.

Podľa poslankyne mestského zastupiteľstva v Bratislave Lucie Štasselovej by primátor mal uvažovať nad odstúpením z funkcie. „Ak by to bola prvá vec, kde zlyhal magistrát, možno by stačilo vyvodiť zodpovednosť voči ľuďom, ktorí narábali s hárkami,“ vysvetľuje a naráža na nedávnu kauzu prevodu bazénu pod Hradom, ktorý nebol zaplatený. „Buď je tam nekompetentnosť riadenia, alebo je to zámer. Určite by mal Ivo Nesrovnal zvážiť, či zotrvá vo funkcii. Mesto takýmito chybami prichádza o peniaze,“ myslí si poslankyňa.

Iniciátori petície s magistrátom po krádeži hárkov, na ktorých bolo vyše 48-tisíc podpisov, nekomunikujú. „Všetky hárky boli odovzdané, máme aj potvrdenie z magistrátu. Chceme, aby bol názor občanov, ktorí sa jasne vyjadrili, že nechcú hazard, premenený na všeobecne záväzné nariadenie,“ ozrejmil Beňa s tým, že nanovo podpisy zbierať nebudú. Pripomenul, že majú ich kópie.

Podľa ústavného právnika Eduarda Bárányho je ťažké odhadnúť, či kópie stratených podpisov môžu nahradiť originály. „Predpokladám, že nakoniec vec pôjde cez trestné konanie, kde sa až na jeho záver ustáli skutkový stav, to môže trvať roky. Pokiaľ ide o petíciu vyzývajúcu na niečo, magistrát by mohol kópie pokladať za dostačujúce, to je však na politickom zvážení,“ konštatoval právnik.

Hneď po včerajšej tlačovke iniciatívy Zastavme hazard sa konala podobná beseda v tej istej budove. Tú však organizovala Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier, ktoré sú na opačnej strane barikády. „Aktivisti neustále skloňujú slová ako krádež, kriminálnici či mafiáni. Nikto však doposiaľ nevie, ako sa tento čin stal,“ pripomenula hovorkyňa asociácií Dominika Lukáčová. Podľa nej nie je na mieste rozprávať o kolosálnej krádeži tak, ako to niektorí pred médiami prezentujú. „Dajte nám už pokoj! Špiníte naše podnikanie, predstavujete nepodložené štatistiky a ignorujete fakty. Mali by sa za tieto svoje neuvážené a ničím nepodložené vyjadrenia ospravedlniť, pretože to nadobúda skutkovú podstatu ohovárania,“ pritvrdila voči petičiarom Lukáčová.

Novela, ktorá rieši zákaz herní a automatov, je momentálne medzi nezaradenými materiálmi na rokovaní vlády. Podľa nej obec môže zrušiť herňu, ak preukáže, že v nej dochádza k us­tavičnému naru­šovaniu verej­ného poriadku v spojení s prevádzkova­ním hazardných hier. „Po novelizácii zákona môže obec zakázať takúto prevádzku bez toho, aby musela prijímať všeobecne záväzné nariadenie alebo organizovať petíciu,“ uzatvorila Lukáčová. 

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili článkom denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Robert Fico #hazard #Ivo Nesrovnal #petícia proti hazardu