Postrek obmedzí zber lesných plodov na Záhorí

Na asi 500 hektárovej ploche vo vojenských lesoch na Záhorí platí do 24. septembra zákaz zberania lesných plodov. Pre kalamitné premnoženie listožravého hmyzu, húseníc hrebenárky borovicovej, tu prebieha do 27. augusta chemický postrek.

23.08.2016 17:29
debata (4)

Po jeho aplikácii je potrebné dodržať ochrannú dobu pre zber lesných plodov 28 dní. Plocha je podľa hovorkyne ministerstva obrany Danky Capákovej vyznačená tabuľami, treba si ich všímať.

„Splnili sme si aj oznamovaciu povinnosť a informovali sme okolité obce,“ povedala Capáková. Keďže ide o vojenské lesy, návštevníci musia sledovať aj informácie o prípadnej vojenskej činnosti. Postihnutá je plocha s rozlohou viac ako tisíc hektárov. Poškodenie stromov vo veku od 10 do 100 rokov dosahuje 70 až 100 percent.

„Je také rozsiahle, že hrozí odumretie veľkého množstva borovicového porastu,“ doplnila Capáková. K situácii boli privolaní aj ochranári. Štátny podnik, ktorý spadá pod ministerstvo obrany, obhospodaruje na Záhorí plochu približne 25 tisíc hektárov. Postrek prebehol iba na dvoch percentá tohto územia. Táto časť nie podľa Capákovej žiadnym chráneným územím.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Záhorie #huby #hubárska sezóna #postrek