SHMÚ: Pri Trenčíne napršalo za 30 minút najviac za tisíc rokov

V obci Dolná Poruba (okr. Trenčín) zaznamenali meteorológovia koncom júla najvýdatnejšie zrážky za posledných tisíc rokov. V stredu 27. júla sa obcou prehnala intenzívna búrka, počas ktorej spadlo úhrnne 128 milimetrov zrážok.

24.08.2016 13:01
debata (18)

„Hoci z pohľadu denného úhrnu je táto hodnota pre danú lokalitu extrémna, na Slovensku sme v priebehu tohto leta zaznamenali aj vyššie úhrny,“ píše vo vyhlásení Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). V prípade Dolnej Poruby je však táto zrážková epizóda výnimočná tým, že väčšia časť uvedeného úhrnu, 91 milimetrov, spadla v priebehu polhodiny.

Dážď podľa SHMÚ padal v čase medzi 19:00 a 19:30 s výdatnosťou viac ako tri milimetre za minútu. Polhodinový úhrn z Dolnej Poruby významne prevyšuje maximum 30-minútového dažďa pre Slovensko, ktoré je stanovené na 66 mm.

Z pohľadu frekvencie výskytu mimoriadnych zrážok je podľa SHMÚ možné hodnotu 91 milimetrov za 30 minút považovať za veľmi zriedkavú. „Predpokladáme, že ide o úhrn s priemerným výskytom raz za viac ako 1 000 rokov,“ uvádza ústav.

Dosiaľ najvyšší denný úhrn zrážok, ktorý zaznamenali meteorológovia na Slovensku, bol výsledkom lokálnej prietrže mračien dňa 12. júla 1957 v lokalite Salka (severne od Štúrova), kde za 65 minút spadlo 228,5 mm vody. SHMÚ predpokladá, že 30-minútová intenzita mohla dosiahnuť hodnotu aj viac ako 110 mm, záznamy o tomto daždi sa však nezachovali.

Ďalšou význačnou zrážkovou udalosťou bola intenzívna búrka z 3. júna 1951 v Trnave, kde v priebehu necelých dvoch hodín napršalo 162,8 mm, teda celá tretina priemerného ročného úhrnu zrážok. Búrky s výdatnými zrážkami sa vyskytli aj na západnom Slovensku v júli 1999, keď napríklad v širšom okolí Bratislavy a Pezinka spadlo v priebehu jediného dňa vyše 150 mm.

Počas tohtoročného leta spadlo na Slovensku výrazne viac zrážok ako v minuloročnom lete, keď sa počasie, naopak, vyznačovalo dlhými obdobiami s nedostatkom zrážok v spojení s mimoriadne vysokými teplotami vzduchu. Príčin významne vyššieho množstva zrážok a výraznejších extrémov intenzít krátkodobých dažďov v priebehu tohto leta bolo hneď niekoľko.

Prvou je skutočnosť, že počasie v strednej Európe bolo v posledných dvoch mesiacoch ovplyvnené pravidelnejšou výmenou vzduchových hmôt, formujúcimi sa nad relatívne teplými vodami Atlantiku. To sa prejavilo celkovo premenlivejším rázom počasia. Ďalším rozhodujúcim činiteľom bola aj skutočnosť, že júl 2016 bol na Slovensku teplotne nadnormálny.

„Len na okraj pripomíname, že podľa nedávnej správy Svetovej meteorologickej agentúry a údajov americkej NASA skončil júl 2016 dokonca ako najteplejší júl za posledných 136 rokov. Príčinu významne vyššieho množstva zrážok v priebehu júla možno teda hľadať nielen v cirkulačných podmienkach, ale aj v relatívne vysokých teplotách vzduchu a citeľne vysokom obsahu vodnej pary v atmosfére,“ uzatvára SHMÚ.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #dážď #SHMÚ