Vrah predavačky chce nové pojednávanie

Vrah z Trenčína, ktorý si odpykáva 23-ročný trest za to, že podrezal hrdlo predavačke, sa chce dostať na slobodu. Požiadal o obnovu súdneho konania a v snahe, aby sa to verejnosť nedozvedela, si vo väzení zmenil priezvisko. Okresný súd v Trenčíne však jeho žiadosť zamietol. Proti rozhodnutiu sa môže odvolať.

25.08.2016 11:00
Okresný súd Trenèín Foto: ,
Okresný súd v Trenčíne Petra Ďurdíka-Nebieského odsúdil vo februári 2008 na 23 rokov väzenia.
debata (6)

Peter Nebiesky, ktorý sa v čase vraždy volal Ďurdík, žiadal, aby súd opäť rozhodol o výške jeho trestu a zmiernil mu ho. Chcel nové posudky psychiatrov, odvolával sa na svoj zlý duševný stav, vraždu vraj spáchal v stave akútnej stresovej reakcie, takže nebol celkom príčetný. K tomuto záveru prišiel vo väzení vlastným samovyšetrením. Súd jeho návrh zamietol. Ako skonštatoval sudca Michal Antala, neboli zistené podmienky na obnovu konania. Odsúdený nepredložil súdu žiadne nové skutočnosti, ktorými by sa nezaoberal aj v pôvodnom konaní. Už vtedy znalci dôkladne skúmali aj jeho duševný stav.

Na utorkové pojednávanie Peter Ďurdík – Nebiesky (33) odmietol prísť, chcel, aby sa uskutočnilo v jeho neprítomnosti. Obhajca Dušan Ažaltovič sa k rozhodnutiu súdu nevyjadril. „Odsúdený sa rozhodne, či podá sťažnosť voči uzneseniu Okresného súdu v Trenčíne,“ povedal obhajca. Prípadnou sťažnosťou by sa zaoberal krajský súd.

Ďurdík žil v prenajatom byte so svojou matkou. Stal sa živiteľom rodiny, ktorá sa dostala do finančných problémov. V sobotu 12. mája 2007 vošiel do predajne alkoholu v Trenčíne a pokúsil sa 52-ročnú predavačku omráčiť úderom do hlavy. Keď sa mu to nepodarilo, vytiahol nôž a podrezal jej hrdlo. Predavačku poznal, do obchodu často chodieval, pretože pracoval na rozvoze liehovín. Po vražde vzal z pokladnice vyše 134-tisíc korún (4¤448 eur) a ušiel. Peniaze priniesol domov v igelitke, ukázal ich matke a povedal jej, aby sa na nič nepýtala. Dva dni po vražde ho zadržala polícia.

Odmietol dohodu o vine a treste, podľa ktorej mal ísť za mreže na 24 rokov. Okresný súd v Trenčíne ho vo februári 2008 odsúdil na 23 rokov v najprísnejšie stráženom väzení a nariadil mu protialkoholické liečenie. Mladík sa proti prvostupňovému rozsudku odvolal, krajský súd ho však v júni 2008 potvrdil. O podmienečné prepustenie môže požiadať po odpykaní dvoch tretín trestu, to znamená v roku 2022.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Peter Ďurdík