Rosenfeldov palác v Žiline otvoria po piatich rokoch

Rosenfeldov palác nie je palácom len preto, že to má v názve, ale vzhľadom ho znovu aj naozaj pripomína. Už to nie je schátraná budova, do ktorej zateká a kde opadávajú kusy omietok aj s výzdobou. Pamiatku zmenila rekonštrukcia, či skôr jej vrátila podobu z obdobia, keď palác vznikol. Po piatich rokoch, čo bola budova pre zlý stav zatvorená, ju môžu opäť otvoriť verejnosti.

30.08.2016 15:00
Rosenfeldov palác, žilina Foto: ,
Obnovená fasáda v roku 2016.
debata

Budovu pre žilinského obchodníka a bankára Ignáca Rosenfelda projektoval architekt i staviteľ talianskeho pôvodu Nicoletto Rauter. Postavená bola v roku 1907 a veľmi rýchlo získala povesť najkrajšej žilinskej secesnej stavby, čo jej zostalo dodnes. Bola obytným domom, ale aj sídlom Žilinskej obchodnej banky. Po smrti majiteľov mala rôzne využitie – boli tam byty, kancelárie, rôzne banky, štátna poisťovňa aj Dom pionierov. Naposledy objekt až do zatvorenia využívalo Centrum voľného času.

Mesto plánuje obnovený palác otvoriť 12. septembra a využívať ho na reprezentačné a spoločenské účely. Majú sa tam konať výstavy, verejné akcie a podujatia. V podkroví bude expozícia bábok, ktoré vznikali v žilinskom Bábkovom divadle, a v spodných častiach bude knihárska dielňa a múzeum tvorby kníh. „Zvažujeme aj možnosť organizovania svadobných obradov v týchto priestoroch, ktoré sú mimoriadne exkluzívne,“ hovorí žilinský primátor Igor Choma.

Rosenfeldov palác v roku 1912. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Rosenfeldov palác, žilina Rosenfeldov palác v roku 1912.

V budove zmizli všetky nepôvodné prvky a nevhodné prestavby, aby opäť vynikla pôvodná výzdoba a detaily. Mramorové obklady, pôvodné dvere a okná s vitrážovými leptanými sklami, štukatérska výzdoba interiérov. Fasádu zvonku, ale aj vnútorné steny vstupnej haly pri mramorovom schodisku zdobia maskaróny – ženské tváre s vpletenými ružami vo vlasoch.

„Všetky originálne prvky sú zachované, sú obnovené reštaurátorským alebo umelecko-remeselným spôsobom, architektonický výraz sa prinavrátil do obdobia roku 1907. Povrchy – fasády, omietok v interiéri, dverí, okien, vstupných dubových brán, kovaného secesného plota – sa vrátili do pôvodnej farebnosti,“ skonštatoval Vladimír Majtán z Krajského pamiatkového úradu v Žiline. Nábytok z paláca sa síce nezachoval, pretože po smrti Rosenfeldovej manželky bol rozpredaný vo verejnej dražbe. Nepredali sa však svietidlá, ktoré dosiaľ visia napríklad vo vstupnej hale nad mramorovým schodiskom či v niekdajšej jedálni.

Rosenfeldov palác v roku 2014, keď bol zatvorený. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Rosenfeldov palác, žilina Rosenfeldov palác v roku 2014, keď bol zatvorený.

Na obnovu žilinskej pamiatky čerpalo mesto eurofondy a príspevok z Nórskych fondov. Elektronickou aukciou sa predpokladanú sumu na obnovu – 2,55 milióna eur (bez DPH) podarilo znížiť na 2,15 milióna eur. Rekonštrukcia trvala takmer dva roky. Národnou kultúrnou pamiatkou je palác od roku 2009. Rosenfeldov palác sa v Žiline nachádza na Hurbanovej ulici, oproti križovatke s Kuzmányho ulicou. V priestore ďalších významných historických budov – neologickej synagógy, Banky Žilina (budova, kde sídlili banky už od čias Rakúsko-Uhorska) a objektu bývalej Vysokej školy dopravy a spojov, bloku A známeho ako „áčko“ (postavené v rokoch 1910 až 1912 pre potreby Uhorskej kráľovskej štátnej reálnej školy v štýle maďarskej secesie). „Vzniká mimoriadne nádherný priestor v Žiline. Chceme ho zatraktívniť a medzi Rosenfeldovým palácom a synagógou chceme urobiť špeciálnu dlažbu na mieste dnešnej asfaltovej komunikácie, aby sme vytvorili historickú atmosféru celého tohto prostredia,“ naznačil žilinský primátor s tým, že výmenu dlažby chcú zrealizovať v roku 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Žilina #budova #Rosenfeldov palác