Českých turistov v Západných Tatrách napadol medveď

Turisti, ktorých v utorok večer napadol v stane v Západných Tatrách medveď, porušili návštevný poriadok Tatranského národného parku (TANAP). Uviedol to Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAPu.

07.09.2016 14:00 , aktualizované: 15:41
debata (40)
Dvaja českí turisti stanovali na mieste, kde nemali. Podľa informácií od Horskej záchrannej služby si stan rozložili pri Bystrých plesách, tie sú súčasťou národného parku. „V národnom parku sú vyhradené miesta, kde môžu ľudia stanovať, sú nimi kempy. Ak sa niekto rozhodol takýmto bezprecedentným spôsobom porušovať návštevný poriadok, za vzniknutú situáciu si, žiaľ, môže sám,“ povedal Majko.

Keď medveď napadol stan, českým turistom sa podarilo utiecť a ukryť sa v kosodrevine, v ktorej prečkali celú noc. Horskú záchrannú službu kontaktovali v stredu v skorých ranných hodinách, záchranárom sa krátko pred 9:00 podarilo lokalizovať miesto táborenia ako aj dvojicu turistov. Podľa ich vyjadrenia neutrpeli vážne poranenia od medveďa, mali len niekoľko odrenín a škrabancov, ktoré sa im stali počas behu, boli unavení a mierne podchladení. Záchranári turistov na mieste ošetrili, pobalili osobné veci, ktoré porozhadzoval medveď a odprevadili ich na Podbanské, odkiaľ pokračovali samostatne.

Podľa Majka medveďa zlákali potraviny. „Všade v severských štátoch, kde sa pohybuje medveď hnedý, sa potraviny nesmú nechávať v stane. V kempoch sa odkladajú na osobitné miesto, rovnako aj odpad, aby sa k tomu medveď nedostal,“ vysvetlil. Ako dodal, medveď určite nemal záujem o turistov, ale o niečo, čo mu voňalo.

Pri hodnotení stretov človeka s medveďom ekológ z ochranného obvodu Štrbské Pleso Štátnych lesov TANAPu Pavol Kráľ vychádza zo štatistiky z Yellowstonu, použiť sa dá podľa neho aj na naše medvede. „Zo sto prípadov stretnutia s medveďom jedenkrát medveď zaútočí. No zo sto zaútočení len jedenkrát človeka skutočne napadne. Je to tým, že medveď často útok len naznačí,“ uviedol.

Markantné je to podľa neho napríklad pri kontajneroch, keď sa človek približuje k medveďovi, aby si ho odfotil. „Ak prekročí určitú vzdialenosť, medveď zaútočí. Keď sa ale ľudia rozpŕchnu, vráti sa ku kontajneru. V lese je to iné. Tam je medveď doma a je to na jeho správaní aj vidieť,“ vysvetlil.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Západné Tatry #medveď