Summit vyhnal ľudí z Bratislavy, život komplikujú presuny delegácií

Bratislavčania vzali výzvy úradov, aby opustili hlavné mesto v deň neformálneho summitu lídrov EÚ, vážne. Krátko pred ôsmou hodinou boli cesty v centre mesta takmer bez áut. Dopravný podnik posilnil verejnú dopravu, električky aj autobusy jazdili poloprázdne. Najväčším obmedzením, ktoré súvisí so summitom, sú uzávierky ciest a mostov.

16.09.2016 11:38 , aktualizované: 15:30
Summit Bratislava 16 september Foto: ,
Frekventované bratislavské ulice zívajú dnes prázdnotou.
debata (20)

Ticho. V Bratislave vzácny artikel a najmä na tak rušných uliciach ako Staromestská či Štefánikova. V čase, keď sa z letiska na Bratislavský hrad presúvali delegácie lídrov EÚ, polícia uzavrela cesty a vylúčila aj verejnú dopravu. Uzávierky sa dotkli najviac tých, ktorí cez Bratislavu iba prechádzajú a najmä Petržalčanov. Polícia totiž ráno uzavrela mosty nielen pre autá, ale aj pre peších. Viacerých toto opatrenie zaskočilo najmä pri prechádzaní cez Starý most. Ten mal byť nakrátko nepriechodný až po 14.00 hodine. Ráno ho zatvorili asi na 30 minút. Podľa potreby polícia uzatvárala aj nábrežie.

Prázdne bratislavské ulice využili ľudia aj na netradičné aktivity – ktovie či sa ešte niekdy bude dať hrať futbal na Štefánikovej ulici. Toto video sa stalo hitom sociálnych sietí.

Zatvorené ostali takmer všetky základné a stredné školy aj univerzity. Voľno dostali aj zamestnanci miestneho úradu Staré Mesto. Turisti sa nedostanú ani do múzeí či Slovenskej národnej galérie. Viacerí neskrývali prekvapenie. Neotvoriť sa rozhodlo aj niekoľko prevádzok najmä v centre mesta. „Ja som normálne otvoril, aj keď tu vedľa bufet nie. Ale nič som zrána nepredal. Ani lístky, ani noviny," hovorí Ján, ktorý predáva v novinovom stánku na zastávke Zochova. Ulice zaplnili policajti v uniforme aj civile, ktorí usmerňovali dopravu aj chodcov. Nad mestom krúži vrtuľník.

Doprava sa vrátila do normálu krátko po 10.30, teda po začatí rokovaní lídrov EÚ. Po prvom kole diskusií sa štátnici presunuli do Osobného prístavu. Nábrežie polícia uzavrela od budovy Filozofickej Fakulty Univerzity Komenského až po Slovenské národné múzeum. Na budove prístavu hliadkovali ostreľovači. Medzi zvedavcami, ktorí sa zhromaždili na nábreží, bolo niekoľko policajtov v civile. Politikov bolo možné zahliadnuť iba z diaľky. Krátko po 15.00 sa v kolóne opäť presunuli na hrad, kde pokračuje druhé kolo rokovaní. Po 18.00 sa delegácie presunú do Incheby, kde budú tlačové konferencie.

Bezpečnostné opatrenia v centre Bratislavy.
Dopravné obmedzenia na Židovskej ulici v rámci...
+21Dopravné obmedzenia na Obchodnej ulici v rámci...

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bratislavský summit EÚ