Koncert a diskusie o slobode vo Veľkom Krtíši

Sloboda, extrémizmus, totalitné režimy na Slovensku. To sú témy, o ktorých môžu ľudia diskutovať s verejne známymi osobnosťami v utorok, 20. septembra, vo Veľkom Krtíši. Podujatie spojené s koncertom pripravila občianska iniciatíva Zabudnuté Slovensko.

19.09.2016 15:33
Brezno, zabudnuté Slovensko Foto:
Podujatie spojené s koncertom v Brezne 8. mája.
debata (2)

Séria podujatí odštartovala v Brezne symbolicky 8. mája, v Deň víťazstva nad fašizmom. „Koncerty a diskusie sú zároveň vyjadrením spolupatričnosti jednotlivým regiónom Slovenska a akousi symbolickou podporou v tom, aby na nich "zodpovední“ ľudia mysleli a riešili konkrétne problémy v nich dlhodobo a adresne," uviedol za občiansku iniciatívu Zabudnuté Slovensko Michal Karako.

Program je rozdelený na dopoludňajšie premietanie dokumentu a diskusiu so stredoškolskou mládežou a samostatný podvečerný koncert s debatami, ktorý sa začne o 18. h v miestnom Mestskom kultúrnom stredisku.

Stredoškoláci si dopoludnia môžu pozrieť dokument Cesta Magdalény Robinsonovej, ktorá prežila holokaust. Je zameraný na obdobie, prežité v koncentračnom tábore a ako ju táto skúsenosť poznačila, ale tiež o období po Novembri 1989, keď si myslela, že scény, slová a činy, ktoré zažila počas vojnového Slovenského štátu a koncentračnom tábore, by sa mali navždy stratiť a vynárať len v jej desivých spomienkach. Nestratili sa, naopak vystúpili výrazne znova na povrch v posledných rokoch, na čo chce iniciatíva Zabudnuté Slovensko upozorňovať a pomáhať ich potláčať. Diskutovať s mladými ľuďmi budú sociológ, etnologička z Dokumentačného strediska holokaustu a novinár Andrej Bán.

Podvečer podujatie pokračuje pre širokú verejnosť. Zostavu diskutérov doplní historik z Ústavu pamäti národa. Hudobná časť programu bude patriť Katke Koščovej, ktorú bude doprevádzať Daniel Špiner. Vstup je voľný.

Hlavnými organizátormi a zástupcami iniciatívy Zabudnuté Slovensko sú novinár Andrej Bán a občiansky aktivista Michal Karako. „Séria koncertov bude pokračovať v ďalších mestách a regiónoch Slovenska. Pôjde najmä o regióny s vysokou podporou radikálnych strán a hnutí, s vysokou mierou nezamestnanosti, v ktorých značne cítiť osobnú frustráciu a apatiu ľudí z vlastného osudu a nezáujmu vedenia štátu o ich bežné potreby,“ dodal Karako.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľký Krtíš #totalitný režim #extrémizmus